Kleine boseigenaren maken het succes van duurzaam bosbeheer
PEFC GA 2015 Bill Street bike

“De hele PEFC familie zou graag de heer Street willen bedanken voor zijn voorzitterschap van de Raad van Bestuur van PEFC International. Zijn 8 jaar in de Raad van Bestuur als lid en voorzitter maken dat hij de langst zittende voorzitter is in onze geschiedenis” zei Ben Gunneberg, CEO van PEFC International, na de aankondiging van het aftreden van Bill Street tijdens de Algemene Ledenvergadering van PEFC.

PEFC GA 2015 Bill Street speech

William ‘Bill’ Street trad in 2007 toe tot de Raad van Bestuur. Tijdens zijn ambtstermijn is PEFC uitgegroeid van 30 lidstaten tot 42, waaronder China, Japan, Indonesië en Argentinië. Als levenslang vakbondslid, zijn de sociale implicaties van duurzaam bosbeheer altijd op de voorgrond geweest in zijn werk. Van het eisen van fundamentele ILO arbeidsnormen voor bosarbeiders tot en met het verzekeren dat kleine en familieboseigenaren toegang hebben tot certificering.

“Hoewel PEFC een aanzienlijke groei heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren en ook Azië heeft bereikt, heeft dat niet onze kernwaarden en toewijding veranderd ten aanzien van de wereld waarin mensen bossen duurzaam beheren”, aldus de heer Street.

“Wij hebben altijd erkend dat het welzijn en het succes van de familieboseigenaren en andere bevolkingsgroepen die afhankelijk zijn van bossen, nodig is voor duurzaam bosbeheer. Ik ben blij dat ook andere internationale instellingen en organisaties zich steeds meer bewust worden dat sociale afbraak de oorzaak is van de aantasting van het milieu”, vervolgt Bill Street.

PEFC GA 2015 Bill Street bike

Bill zijn werk om de mensenrechten van werknemers te bevorderen werd erkend in 2012 toen hij de Elenaor Roosevelt Human Rights Award ontving van de American Rights at Work voor zijn inspanningen ten behoeve van de werknemers van IKEA in Danville, Virginia, USA.

“Het kwam niet als een verrassing voor ons dat Bill deze prestigieuze prijs ontving”, zei de heer Gunneberg. “Tijdens zijn termijn als voorzitter hebben we meerdere van onze fundamentele kernwaarden versterkt en verduidelijkt ten aanzien van de sociale aspecten in duurzaam bosbeheer. PEFC is vandaag een leider in de sociale normen voor boscertificering mede dankzij de regie van onze voorzitter en de niet aflatende steun van onze complete Raad van Bestuur”.

Over William ‘Bill’ Street:

Bill zijn ervaring omvat: Directeur van Onderzoek en Onderwijs van de International Woodworkers of America, stafchef van de afdeling International Association of Machinists and Aerospace Workers, een van de grootste vakbonden in Noord-Amerika en de grootste vertegenwoordiger voor hout- en bosarbeiders. Directeur van het Global Wood and Forestry Program van de International Federation of Building and Wood workers (tegenwoordig Building and Wood Workers’s International), ‘s werelds grootste vakcentrale voor bos-, hout- en bouwvakkers.
PEFC GA 2015 Bill Street members only

Hoogtepunten tijdens de carrière van de heer Street zijn: projecten voor HIV onderwijs aan landelijke bosarbeiders in Burkina Faso in West-Afrika. Bebossingprojecten in Ghana, Kenia en Mali. Het helpen van vrouwelijke Kendu Leaf werknemers in Orissa, India  en het assisteren van bosarbeiders in Chili en Maleisië bij het onderhandelen over hun rechten voor betere arbeidsomstandigheden. Hij behaalde een Master of Science in politiek en overheid aan de Universiteit van Oregon en heeft over armoedebestrijding en duurzame bosbouw gepubliceerd.

 

17.12.2015