LEED promoot duurzaam bosbeheer
Dai PEFC certified

Architecten, bouwbedrijven en opdrachtgevers kunnen vanaf nu profiteren van een uitbreiding in de Amerikaanse certificeringsschema’s voor duurzame gebouwen, Leadership in Energy and Evironmental Design (LEED). De beheerder van de LEED schema’s, de U.S. Green Building Council (USGBC), erkent vanaf nu het PEFC-keurmerk als bewijs voor herkomst van hout en papier uit duurzaam beheerd bos. Dat betekent dat de inzet van PEFC-gecertificeerd hout in gebouwen een extra duurzaamheidsscore oplevert bij LEED-certificering.

PEFC gecertificeerd hout in de bouw

Het PEFC-keurmerk werd al erkend in andere soortgelijke certificeringsschema’s die duurzaamheid van gebouwen beoordelen, waaronder alle BREEAM certificeringsschema’s. Deze erkenning is goed nieuws, want het stimuleert de vraag naar hout uit duurzaam beheerd bos en dat stimuleert duurzaam beheer van bos wereldwijd. De bouwsector gebruikt veel hout, daarom heeft de erkenning van PEFC, met inbegrip van de Noord-Amerikaanse leden ATFSCSA en SFI, in o.a. LEED en BREEAM een wezenlijke invloed op duurzaam bosbeheer.

“Wij juichen het leiderschap van de US Green Building Council toe omdat deze erkenning in de LEED schema’s illegaal hout weert en de waarde van gecertificeerd en verantwoord geproduceerde bosproducten versterkt,” aldus Kathy Abusow, President en CEO van SFI, Noord-Amerikaans lid van PEFC. “Onze criteria en eisen zorgen voor een verantwoord beheerd bos, maar ook dat illegaal hout wordt geweerd.”

Hout uit duurzaam beheerd bos is een milieuvriendelijk alternatief voor andere materialen. Het is hernieuwbaar,  groeit met behulp van zonnenenergie en heeft bij die groei CO2 opgenomen uit de atmosfeer. Het PEFC-keurmerk geeft de garantie dat hout en houtproducten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen, waarbij evenveel aandacht is voor economische, ecologische en sociale aspecten in het bosbeheer en de handelsketen.

Voor de gebruikers van LEED-certificering betekent het dat het aantrekkelijker geworden is om hout toe te passen, want de beschikbaarheid van PEFC-gecertificeerd hout is groot, het is immers het grootste keurmerk voor duurzaam bosbeheer.

PEFC LEED promoot duurzaam bosbeheer

11.04.2016