LocHal in Tilburg is ware prijzenpakker

De LocHal in de Tilburgse Spoorzone is de afgelopen jaren talloze malen bekroond. In 2019 werd de openbare bibliotheek zelfs uitgeroepen tot beste gebouw van de wereld. Die prijzenregen is niet op de laatste plaats te danken aan het gebruik van duurzame materialen, waaronder PEFC-gecertificeerd hout.

Tijdens het prestigieuze World Architecture Festival (WAF) in 2019 werd de LocHal verkozen tot ’s werelds beste gebouw. Later sleepte het bijzondere pand nog tal van andere prijzen in de wacht, waaronder die van beste bibliotheek van Nederland.

In de enorme hal aan de achterkant van het Centraal Station van Tilburg werden vroeger treinstellen gerepareerd. In de huidige bibliotheek domineren staal en glas nog altijd, maar daarnaast is slim gebruik gemaakt van textiel en vooral ook van duurzaam hout. Centraal in de kolossale ruimte is een enorme traptribune gebouwd, waarover gebruikers zich van de ene naar de andere verdieping kunnen verplaatsen, maar waar zij ook voor langere tijd kunnen verblijven om te werken, te lezen of op een andere manier te ontspannen. Het gebruik van duurzaam hout geeft de complete traptribune een warme en prettige uitstraling, waar bezoekers graag gebruik van maken.

Foto’s:  Arjen Veldt Photograpy

Onlangs publiceerden dr. ir. Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) en ir. Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus) het boek Tomorrow’s Timber. Daarin lichten zij aan de hand van talloze voorbeelden de voordelen toe van het gebruik van gecertificeerd duurzaam hout als bouwmateriaal. Voor PEFC is er een gepersonaliseerde editie van het boek gemaakt, waarin ook aandacht wordt besteed aan de LocHal in Tilburg.

Aan de hand van het boek geven Van der Lugt en Harsta speciale (online) workshops voor  architecten, ontwerpers, ontwikkelaars in de bouw, bouwers en beleidsmakers. Tijdens die bijeenkomsten, Tomorrow’s Timber Talks geheten, worden de gebruiksmogelijkheden van duurzaam hout uitvoerig toegelicht. Het gaat dan overigens niet alleen over bijzondere gebouwen zoals de LocHal, maar ook over kleinschaligere bouwprojecten.

De Tomorrow’s Timber Talks zijn erkende en geregistreerde CPD trainingen bij het Architecten Register.

Wil je meer informatie over deze workshops of je gelijk aanmelden? Dat kan op www.pefc.nl/talks.