Logo en Labels

PEFC is een wereldwijd gedeponeerd handelsmerk en mag daarom enkel en alleen door houders van een keurmerklicentie, met inachtneming van de keurmerkgebruiksregels  worden gebruikt. PEFC gecertificeerde bedrijven kunnen een gratis keurmerklicentie aanvragen bij PEFC Nederland. Na goedkeuring ontvang je dan de inloggegevens voor de online Label Generator. Online kan je op een eenvoudige wijze de logo’s en labels met logo licentienummer van jouw bedrijf maken en downloaden.

Bedrijven die het PEFC Chain of Custody certificaat hebben zijn de enigen die het PEFC logo op producten mogen (laten) aanbrengen. Voorbeelden van zulke producten zijn pallets, verpakkingen, hekken, meubels, kranten en tijdschriften.

Onder beperkte voorwaarden mogen ook niet gecertificeerde organisaties, bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, het promotionele label (off-product) voor promotionele, informatieve en educatieve doeleinden gebruiken. Kijk hiervoor in de keurmerkstandaard.

Uit het onderzoek van GfK onder 13.000 consumenten blijkt dat meer dan 80% van de consumenten wil dat bedrijven die grondstoffen uit duurzaam beheerde bossen inzetten dit ook vermelden op hun producten.

Lees op het volgende tabblad over de verschillende PEFC labels.


Winkelend paartje PEFC gecertificeerde tas

 

Naast het logo bestaan er vier versies van het PEFC label, waarvan drie voor on-product gebruik en een voor promotioneel gebruik. Alle vier labels leggen uit waar het PEFC logo voor staat.

De onderstaande labels kan je heel eenvoudig creëren met de online Label Generator.

PEFC-gecertificeerd (on-product)

  • Ten minste 70% van het gebruikte hout/papier komt uit PEFC gecertificeerd bos en/of gerecycled materiaal. Het totale aandeel gerecycled materiaal mag niet meer dan 99% bedragen.
  • Het werkelijke percentage PEFC gecertificeerd kan optioneel worden vermeld.
  • Wanneer het product geen gerecycled materiaal bevat dan wordt dit in de tekst weggelaten.
  • Het overige materiaal komt uit gecontroleerde, legale oogst.
  • Het gebruik van enkel het PEFC logo met logo-nummer is on-product ook toegestaan.

 Als het materiaal 100% PEFC-gecertificeerd is


PEFC Gerecycled (on-product)

  • 100% PEFC gecertificeerde grondstoffen uit gerecyclede bronnen.
  • Het label kan ook met Mobius symbool worden gebruikt.


 

 

Promotioneel label (off-product)

Met het gebruik van het promotionele “off-product” label kunnen zowel gecertificeerde als niet gecertificeerde ondernemingen, organisaties, overheden, verenigingen en anderen hun steun aan PEFC duurzaam beheerde bossen uitdragen.Wanneer jouw bedrijf of organisatie het PEFC logo en de PEFC labels wilt gebruiken neem even contact met ons op. Wij sturen je dan een set aanvraagformulieren en een keurmerklicentiecontract toe. Het contract bevat de clausule waarin je toezegt, het logo en de labels altijd conform de regels te gebruiken. Na ontvangst van het door jou ondertekende contract ontvang je van PEFC Nederland een korte beschrijving hoe je de logo’s en de labels kunt downloaden, tevens ontvang je de inlogcode van de online labelgenerator. Op de licentie staat een uniek PEFC logonummer. Via dit nummer, bijvoorbeeld PEFC/30-01-01, zijn alle logo gebruikers te identificeren in de publieke database. Dit nummer moet daarom altijd onder het logo of in het label worden vermeld.

PEFC gecertificeerde organisaties ontvangen gratis een logolicentie.

Label Generator
Met een logo licentie krijg je toegang tot de online Label Generator waarmee je eenvoudig labels en logo’s kunt creëren (PDF, PNG en EPS bestanden). Informeer ook jouw collega’s dat je als gecertificeerd bedrijf toegang hebt tot deze makkelijke tool om het PEFC logo of de labels te maken voor op PEFC-gecertificeerde producten, website, briefpapier of andere communicatie uitingen.

 
PEFC gecertificeerde koffie cups
PEFC gecertificeerd plaatmateriaal

De Goedkeuring
PEFC kent geen verplichte goedkeuring van het PEFC logo en label voorafgaand aan het gebruik. Het is echter altijd mogelijk om het PEFC logo of label zoals je het wilt gaan gebruiken ter goedkeuring aan PEFC Nederland voor te leggen.