Macallan destilleerderij past perfect in Schots landschap

De Macallan destilleerderij in de heuvels van het Schotse Craigellachie is een perfect voorbeeld van de vele moderne toepassingsmogelijkheden van houtbouw. Het golvende dak, gemaakt van PEFC-gecertificeerd hout, is aan de buitenkant begroeid met gras waardoor het geheel perfect in het landschap past. Binnen biedt de houten constructie, die bestaat uit 380.000 losse onderdelen en 1750 glulam balken, een spectaculaire aanblik. Bovendien draagt het gebruik van veel hout bij aan een prettig werkklimaat in het gebouw.

De Schotse destilleerderij is een van de vele voorbeelden die Pablo van der Lugt en Atto Harsta gebruiken in hun onlangs verschenen boek Tomorrow’s Timber. In dat boek gaat het duo in op de vele voordelen van hout als bouwmateriaal. Glue-laminated timber (glulam) is een van de moderne technieken die ervoor zorgen dat de toepassingsmogelijkheden van hout de laatste jaren enorm zijn toegenomen. Glulam bestaat uit verschillende met elkaar verlijmde lagen duurzaam hout, zodat oersterke kolommen en balken kunnen worden geproduceerd.

Architect: Rogers Stirk Harbour + Partners. Foto’s: Joas Souza.

Dit lichtgewicht materiaal is bovendien goed voor het milieu. Hout is immers het enige bouwmateriaal op aarde dat CO2 kan opnemen, de productie van houtproducten zoals glulam kost weinig energie én hout is -mits afkomstig uit duurzaam beheerde bossen- oneindig hernieuwbaar.

Timber Talks

De komende maanden trekken Van der Lugt en Harsta het land in om in speciale workshops (Tomorrow’s Timber Talks) architecten, ontwerpers en ontwikkelaars in de bouw bij te praten over de gebruiksmogelijkheden van duurzaam hout. Zij doen dat aan de hand van hun boek.

Wil je meer informatie over deze workshops of je gelijk aanmelden?

Dat kan op www.pefc.nl/talks.