Notre-Dame ontvangt PEFC-certificaat

De  Notre-Dame de Paris is PEFC-gecertificeerd. Na de brand van april 2019 is de Notre-Dame hersteld met PEFC-gecertificeerd eikenhout.

De volledige dakconstructie van de Notre-Dame de Paris is weer van massief eikenhout gemaakt. Hiervoor werd rondhout uit 175 PEFC-gecertificeerde Franse bossen verwerkt door 35 PEFC-gecertificeerde zagerijen. Het certificaat is uitgereikt door FCBA Instituut voor Technologie en PEFC Frankrijk aan de instelling die verantwoordelijk is voor het restauratieproject: de  Rebâtir Notre-Dame de Paris.

De middeleeuwse dakspanten, de torenspits en beide armen van het dwarsschip, werden vernietigd tijdens de brand op 15 april 2019. Als teken van solidariteit heeft de gehele Franse bos- en houtindustrie zich gemobiliseerd om het hout te leveren dat nodig was om alles weer in de oorspronkelijke staat te herstellen.

“Ik wil PEFC Frankrijk en het FCBA Institute of Technology bedanken voor dit certificaat. Het staat symbool voor de tomeloze inzet en de onvoorwaardelijk steun van alle spelers in de bos- en houtindustrie: de ONF, France Bois Forêt en haar leden,

de burgemeesters van bosgemeenschappen, particuliere eigenaren en hun vertegenwoordigers en zagerijen door heel Frankrijk, die bomen hebben gedoneerd en het hout hebben verwerkt. Ik wil hen mijn hartelijke dank betuigen, evenals aan de bewerkers, afwerkers en timmerlieden die hun expertise hebben ingezet voor de wedergeboorte van de kathedraal, als onderdeel van een voorbeeldig restauratieproject”, aldus Philippe Jost, voorzitter van Rebâtir Notre-Dame de Paris.

Over de instelling Rebâtir Notre-Dame de Paris

De openbare instelling Rebâtir (rebâtir betekent herbouw) Notre-Dame de Paris is na de brand van 15 april 2019 opgericht om de restauratie van de kathedraal te coördineren.  . Deze openbare instelling, onderdeel van het Ministerie van Cultuur, is ook verantwoordelijk voor het promoten van het project en de beroepen en expertise die daarbij betrokken zijn. Volg het laatste nieuws via: @rebatirnotredamedeparis op Facebook, Instagram en YouTube en de website rebatirnotredamedeparis.fr.

Meer weten?

Meer informatie over de certificering van de Notre-Dame de Paris is te lezen in de Engelstalige brochures.

 

Foto credits: © David Bordes – Rebâtir Notre-Dame de Paris, © Patrick Zachmann – Magnum Photos

Op de foto van links naar rechts: Christine de Neuville, voorzitter van PEFC Frankrijk, Philippe Jost, voorzitter van Rebâtir Notre-Dame de Paris, Rémi Fromont, hoofdarchitect van historische monumenten