PEFC 20 jaar – Samen maken we het verschil voor morgen!

2019 is een heel bijzonder jaar voor PEFC: we vieren ons 20-jarig jubileum. 30 juni 1999 was de start van onze wereldwijde beweging. Op deze datum werd PEFC opgericht door organisaties uit 11 verschillende landen.

Dankzij de inspanning van vele betrokkenen werd PEFC al snel het grootste boscertificeringssysteem ter wereld, ondertussen zijn we de grens van 300 miljoen hectare gecertificeerd bos gepasseerd. In 2019 kijken we terug op 20 succesvolle jaren mede dankzij ruim 21.000 gecertificeerde bedrijven en zo’n 1.000.000 boseigenaren. Tezamen met deze boseigenaren en bedrijven maken we het verschil van morgen: we zorgen ervoor dat bos, bos blijft!

Met de oprichting van PEFC werd bosbeheercertificering toegankelijk gemaakt voor boseigenaren met klein bosbezit. “Het ontbreken van een certificatiesysteem dat geschikt is voor kleine boseigenaren was al in de jaren 90 een serieuze kwestie”, zegt Ben Gunneberg, CEO van PEFC International. “Families en gemeenschappen bezitten wereldwijd 25% van de bossen, dus het is voor ons allemaal van levensbelang dat deze bossen duurzaam worden beheerd. Door deze boseigenaren de mogelijkheid te bieden om een certificaat te behalen, heeft PEFC een grote stap voorwaarts gemaakt voor duurzaam bosbeheer.”

2019 wordt een feestjaar

Gedurende dit jaar vieren we gezamenlijk onze duurzame zorg voor bossen, zowel internationaal als nationaal. We vertellen het verhaal van ons gezamenlijk succes, belangrijke gebeurtenissen en uitdagingen vanaf 1999 tot 2019. Hoogtepunt van het jubileum is de PEFC Forest Certification week in november met in die week het openbare evenement de PEFC-„Stakeholder Dialogue“ op 14 november. Het thema van het evenement is ‘Certificering en duurzaamheid: van niche tot mainstream’. Tijdens de dag wordt naar de toekomst gekeken om te zien waar de komende 20 jaar ons naartoe gaan brengen. Dat alles zal plaats vinden in Würzburg in Duitsland, waar een van de allereerste vergaderingen plaatsvond na de oprichting van PEFC in 1999.

Jubileum logo

Als je een PEFC-gecertificeerde onderneming of boseigenaar bent kan je het speciale jubileum logo gebruiken op je website of andere communicatiemiddelen. Het 20 jarig jubileum logo is beschikbaar nadat je ingelogd bent in de labelgenerator.

Indien je nog geen toegang hebt tot de labelgenerator of als je niet gecertificeerd bent, maar wel het 20-jarige logo wilt gebruiken, laat het ons weten en stuur een email naar patricia.dolman@pefc.nl.