PEFC geeft wereldwijd slagkracht
de Kingdom Tower in Saoedi-Arabië

Dat hout PEFC-gecertificeerd is, is een voorwaarde om echt grote zaken te doen met wereldspelers. Dat is de mening van de in Nederland gestationeerde Sietze Koopmans die verantwoordelijk is voor de verkoop in Europa.

Op voorwaarde dat Norrskog – de coöperatie van boseigenaren in Noord Zweden – duurzaam gecertificeerd hout kon leveren, koos de Oostenrijkse DOKA-groep krap een jaar geleden voor Norrskog als leverancier.

DOKA, met bijna 7.000 medewerkers en een omzet van 1,1 miljard Euro en 160 filialen in 70 landen, behoort tot de echte giganten op het gebied van bekistingen voor de bouwindustrie. Een goed voorbeeld daarvan en een mijlpaal in de 150 jarige geschiedenis van de onderneming was toen ze in 2004 de levering van de bekisting aannamen voor ’s werelds hoogste gebouw, de Burj Khalifa in Dubai. Op dit moment begint het werk om de bekisting te ontwikkelen voor wat de hoogste toren in de nabije toekomst wordt: de Kingdom Tower in Saoedi-Arabië die een kilometer hoog wordt.

We hebben gekozen voor Norrskog, deels omdat we de voorkeur geven aan de fijnringige houtstructuur die we alleen maar in Noord Europa vinden en deels omdat Norrskog een betrouwbare en sterke partner is als het gaat om kwaliteit, levertijden en hoeveelheden van PEFC-gecertificeerd hout”, zegt Christian Riegler die verantwoordelijk is voor de houtaankopen in de DOKA groep.

Doka zelf heeft zijn wortels in de timmer- en zagerijindustrie en stelt hoge eisen aan producten. In 1869 werd de onderneming gevestigd door timmerman Stefan Hopferwieser in Amstetten. Gedurende 80 jaar leverde het bedrijf meubels en emballage op kleine schaal. De huidige omvang en richting van het bedrijf pakte DOKA voor het eerst op in het midden van de vorige eeuw toen nazaten van Stefan Hopferwieser begonnen met het prefabriceren van multiplex bestemd voor de bouw van elektriciteitscentrales. Daar ligt de oorsprong van de huidige bekistingen. “Van het vurenhout dat we van Norrskog kopen maken we onze H20 balken. Dat is een van de vele

Kingdom Tower in Saoedi-Arabië

Doka H20 balken PEFC-gecertificeerd

verschillende onderdelen in ons assortiment. H20 balken zijn een praktische basisvorm om gladde, gebogen wanden te maken. Jaarlijks bewerken we ongeveer 100.000 m3 hout alleen al om deze balken te maken en 9.000 m³ komt van Norrskog” zegt Christian Riegler.

H20 balken worden gebruikt ten behoeve van verschillende vormen, in elk geval om voorgevormde bouwdelen te kunnen maken voor zowel de genoemde Kingdom Tower als om bruggen, tunnels, mijnen en elk ander project waar ronde vormen zijn vereist. Vooral op het gebied van bekistingen biedt DOKA een groot aantal diensten zoals bijvoorbeeld 3D-planning, opleiding, pre-fabricage en montage en projectondersteuning. “Ze beheersen het hele proces en hebben op een hele succesvolle manier zaken gedaan” meent Sietze Koopmans. Om van de best mogelijke service verzekerd te zijn nam hij bijna een jaar geleden direct contact op met DOKA.

Een zo professioneel bedrijf als DOKA werkt met enorm lange voorbereidingstijden. Zulke projecten worden jaren vooruit gepland. Aangezien de bouwtijden tegenwoordig uiterst kort zijn eist dat een perfecte planning van de bekistingen. “In deze nauwe samenwerking hebben we grote mogelijkheden om goed te luisteren naar hun behoefte” zegt Sietze.

Minutieuze nauwkeurigheid kenmerkt de DOKA  groep. In augustus jl. bezocht een drie man sterke delegatie Ostersund en Norrskog’s zagerijen in Ostavall, Sikas en Hissmofors om zich een duidelijk beeld te kunnen vormen vanwaar het hout vandaan komt dat ze van ons kopen.

Sietze verduidelijkt dat milieucertificering het hele ABC beslaat in zijn werk  om langdurige zakenrelaties op te bouwen in Europa. “Ik weet, en Norrskog weet, dat de leden van de vereniging het bos al generaties lang bezitten en op een goede manier  beheren en benutten, maar voor klanten wordt dat pas zichtbaar dankzij de PEFC-certificering. De keuze van de leden om hun bezit te certificeren is een belangrijke factor voor de toekomst van Norrskog” zegt Sietze Koopmans.

Meer informatie over:

doka-iii-600_450

Tekst van Petra Järnbert, vertaling Kees Boon.