PEFC jaarbijeenkomst trok goed publiek

Tijdens de PEFC jaarbijeenkomst vertelden de sprekers over de biobased ontwikkelingen in hun vak: van bos tot en met biomassa, van nano cellulose tot en met consumententrends en niet te vergeten mode gemaakt van vezels uit het bos.

Dat hout al duizenden jaren de biobased grondstof bij uitstek is en in grote hoeveelheden beschikbaar is was de start van de presentatie van Kees Boon, voorzitter PEFC Nederland en tevens de introductie van de verschillende onderwerpen van de sprekers tijdens de PEFC jaarbijeenkomst. “Hout wordt duurzaam geproduceerd op meer dan 300 miljoen PEFC-gecertificeerde hectares en heeft een netto CO2 emissie die lager is dan welk ander materiaal. Van hout worden bestanddelen ontdekt die super nuttig zijn in de olie-industrie, ziekenhuizen, medicijnen, zoetstoffen, bouwmaterialen, drukwerk, textiel en in vele andere materialen.

Martin Junginger, Professor Bio-Based Economy aan de Universiteit van Utrecht ging in op de vraag ‘duurzaam hout, waarom en waarvoor?’. Verschillende klimaat modellen stellen dat hout een heel belangrijke rol in de energietransitie kan spelen. Daardoor is hout volgens Martin het belangrijkste materiaal voor de biobased economy.

Sirpa Välimaa van Stora Enso deelde kennis over de duurzaam geproduceerde vezels uit het bos die gebruikt worden door de mode industrie. Alleen al bij Stora Enso zal de productie van deze vezels met 100.000en tonnen verhoogd worden de komende jaren.

Sappi heeft in Geleen een proeffabriek gebouwd voor de productie van Nano cellulose en is bezig met onderzoek en een scala van toepassingen te testen. Seda Cantekin, Senior R&D Technology Engineer van Sappi deelde informatie over dit project met het publiek.

Uit het onderzoek “Europese Out-Of-Home (OHH) verpakkingstrends tot 2022” door Smithers Pira in opdracht van Asia Pulp and Paper blijkt dat de OOH verpakkingsmarkt zal groeien. Dit heeft alles te maken met de consumententrends. Hans Piera, Sustainability & Stakeholder Engagement voor Asia Pulp and Paper ging dieper in op het onderzoek en de activiteiten van Asian Pulp and Paper.

De beheerder van het gemeentelijk bosbezit in Epe, Rob Philipsen, presenteerde geanimeerd vanuit de praktijk over het gevoerde beheer. Daarbij is mogelijk gebleken om vanuit een heideontginningssituatie een plantage-achtige bosaanleg geleidelijk om te vormen naar een hoog productief ecosysteem. De gemeentebossen leveren inmiddels een hoge houtkwaliteit en zijn tegelijkertijd koploper in CO2 vastlegging. Tegelijkertijd is Rob ook kritisch op de huidige stand van het Nederlandse bos, waarin de gemiddelde bijgroei bijvoorbeeld al jaren achtereen daalt.

Presentaties van de sprekers:

Hieronder kan je de foto’s bekijken:

Er is geen galerij geselecteerd of de galerij is verwijderd.