PEFC lanceert bijeenkomstenreeks “Tomorrow’s Timber” voor architecten

Architecten die willen worden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hout als innovatief én duurzaam bouwmateriaal zijn welkom op de Tomorrow’s Timber Talks die de komende tijd worden georganiseerd door PEFC, ’s werelds grootste organisatie die zich inzet voor duurzaam bosbeheer en het gebruik van duurzaam hout. Op 29 september vindt de eerste editie van deze bijeenkomstenreeks plaats in het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) aan de Directiekade 2 in Rotterdam.

De toepassingsmogelijkheden van hout in de bouwindustrie lijken schier oneindig en nog altijd volgen de technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Bouwen met hout heeft de toekomst, in opdracht van innovatieplatform MaterialDistrict schreef Dr. ir. Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) met ondersteuning van ir. Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus) het boek Tomorrow’s Timber. Het boek gaat over de vele toepassingsmogelijkheden van het duurzame bouwmateriaal hout, met name op het gebied van ‘Mass-Timber’ waarmee hout een serieuze vervanger is voor beton en staal, zoals Cross Laminated Timber (CLT), Laminated Veneer Lumber (LVL), Glued Laminated Timber (Glulam). Voor PEFC heeft MateralDistrict een gelimiteerde PEFC versie van het boek uitgegeven, met daarin referentieprojecten en informatie van PEFC. De Talks zijn voortgevloeid uit deze vruchtbare samenwerking.

Aan de hand van prachtige voorbeelden vertellen auteurs Van der Lugt en Harsta enerzijds over de vele mogelijkheden die er zijn om meer hout te gebruiken, zowel in de woning- als in de utiliteitsbouw en anderzijds laten zij duidelijk zien hoe duurzaam het gebruik van hout is, mits het afkomstig is uit duurzaam beheerd bos.

Architectenbureaus, ontwerpers en ontwikkelaars in de bouw kunnen Van der Lugt en Harsta uitnodigen om tijdens een lunch- of dinerbijeenkomst (van 12.00 tot 14.00 uur of van 17.00 tot 20.00 uur) op locatie langs te komen. Speciaal voor kleinere bureaus met één of slechts enkele medewerkers wordt 29 september een centrale bijeenkomst in Rotterdam gehouden. Ook deze Talk is na aanmelding gratis te bezoeken. Tijdens de Talk, die duurt van 15.00 tot 17.00 uur, wordt uiteraard rekening gehouden met alle geldende coronamaatregelen. Na afloop is er de mogelijkheid om te genieten van een buffet en deel te nemen aan een bierproeverij verzorgd door Bier van Eigen Bodem. Het programma eindigt om 19.00 uur. Er is ruimte voor maximaal veertig personen.

Aanmelden kan per e-mail: info@pefc.nl. Deelnemers aan de Lunch & Learn Talks ontvangen een woody bag met daarin o.a. de PEFC editie van Tomorrow’s Timber, uitgegeven door MaterialDistrict.

Meer informatie over de Talks: pefc.nl/talks.