PEFC neemt de volgende stap in Zuid-Amerika
PEFC south america workshop fieldtrip

Nationale PEFC-leden en 50 vertegenwoordigers uit de bosbouwsector vanuit het hele continent Zuid-Amerika kwamen samen. Allen met een belangrijk aandachtspunt: uitbreiding van boscertificering en het vergroten van de afname van PEFC-gecertificeerde producten in de regio.

De conferentie ‘Forest Certification: Current Situation and Prospects’ die dit jaar plaats vond in Montevideo te Uruguay, trok deelnemers die geïnteresseerd zijn in het bevorderen van duurzaam bosbeheer; van Ministers, NGO’s, academici, onderzoekinstellingen tot en met particuliere bedrijven. PEFC south america workshop fieldtrip

“Dankzij dit evenement zijn we in staat om alle betrokkenen, in het bijzonder het algemene publiek, aan te tonen dat de bosbouwsector verantwoordelijk handelt op sociale en milieu aspecten, als ook economische,” aldus Atilio Ligrone, Nationaal Secretaris van PEFC Uruguay en manager van de ‘Society of Forest Producers’. “Hiermee wordt duidelijk dat de PEFC activiteiten significant zijn voor de bescherming van onze bossen.”

De conferentie bood de ideale gelegenheid om de deelnemers te informeren over de huidige status van PEFC in Zuid-Amerika en daarnaast te bespreken wat de huidige en toekomstige marktkansen zijn voor PEFC-gecertificeerde producten. Het was ook de gelegenheid om te verkennen hoe de verschillende belanghebbenden het beste kunnen bijdragen aan de toegenomen vraag en de zichtbaarheid van PEFC.

Voor additionele support waren ook vertegenwoordigers van nationale PEFC-leden uit Zuid-Amerika aanwezig om hun ervaringen met het ontwikkelen en beheren van PEFC bosstandaarden te delen: CERFOAR (Argentinië), CERFLOR (Brazilië), CERTFOR (Chili) en PEFC Uruguay.

De conferentie gaf ook de mogelijkheid aan geïnteresseerden uit andere landen, die op dit moment hun eigen nationale boscertificeringssysteem ontwikkelen, om te leren hoe zij kunnen voldoen aan de Duurzame Meetlat van PEFC International, zoals Guatemala.

De week werd afgesloten met een veldbezoek aan twee PEFC-gecertificeerde bedrijven in Uruguay: UPM Forestal Oriental in Paysandú en Weyerhaeuser Productos S.A. in Tacuarembó.

PEFC south america workshop fieldtrip

“Wij danken PEFC International en de  vertegenwoordigers van nationale PEFC-leden als Spanje, Chili, Brazilië en Argentinië voor de ondersteuning van dit initiatief, als ook de vertegenwoordigers van Guatemala voor hun deelname en bijdrage tijdens deze week,” aldus Mr Ligrone.

08.07.2015