Prijswinnend ontwerp in PEFC-boek

In het onlangs verschenen boek Tomorrow’s Timber worden de voordelen beschreven van het gebruik van hout als bouwmateriaal. Dat het Pingelly Recreation and Cultural Centre (PRACC) in West-Australië een plekje in het boek heeft gekregen mag geen verrassing heten. Vorig jaar won het Australische ontwerp op het World Archtitecture Festival (WAF) in Amsterdam immers de prestigieuze Best Use of Certified Timber Prize voor ’s werelds beste ontwerp, waarvoor hoofdzakelijk gebruik is gemaakt van gecertificeerd hout.

Schrijvers dr. ir. Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) en ir. Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus) beschrijven in hun boek tal van aansprekende voorbeelden van houtgebruik in de bouw. Het duo trekt de komende maanden door het land, om in speciale workshops (Tomorrow’s Timber Talks geheten) architecten, ontwerpers en ontwikkelaars in de bouw bij te praten over de gebruiksmogelijkheden van duurzaam hout. Ze doen dat aan de hand van een speciale PEFC-versie van hun boek. PEFC is al enige jaren sponsor van de WAF Best Use of Certified Timber Prize, een prijs die eveneens is bedoeld om het gebruik van duurzaam hout te stimuleren en dus is het niet zo gek dat de winnaar van de prijs van 2019 in het boek is opgenomen.

Met dank aan Iredale Pedersen Haak architecten en Advanced Timber Concepts Studio voor het beschikbaar maken van de foto’s.  Foto’s gemaakt door: Peter Bennets

PRACC is een ontwerp van Iredale Pedersen Haak architecten en Advanced Timber Concepts Studio. Het multifunctionele culturele centrum is een van de grootste gebouwen in West-Australië, vrijwel geheel opgetrokken uit gecertificeerd duurzaam hout. Een van de vele voordelen van het bouwen met hout is de relatieve lichtheid van het materiaal. Daar is in dit geval ook gebruik van gemaakt. Grote delen van het pand konden vooraf al in elkaar worden gezet, waarna zij in hun geheel naar de bouwlocatie werden getransporteerd. Vervolgens kon het geheel razendsnel in elkaar worden gezet.

Tijdens de Tomorrow’s Timber Talks gaat het overigens niet alleen over bijzondere gebouwen zoals PARCC. Duurzaam hout is namelijk ook geschikt voor meer alledaagse toepassingen, waar tijdens de workshops eveneens aandacht aan wordt besteed.

Wil je meer informatie over deze workshops of je gelijk aanmelden? Dat kan op www.pefc.nl/talks. Deelnemers aan de Tomorrow’s Timber Talks ontvangen een woody bag met daarin o.a. het Tomorrow’s Timber boek geschreven door Pablo van der Lugt met ondersteuning van Atto Harsta.