Projecten op de WAF shortlist benadrukken de diversiteit van hout in de bouw

Wat hebben twee universiteiten, een kantoorgebouw, een recitalzaal, een kapel, een school en een permanent kamp met elkaar gemeen? Dit zijn de fantastische projecten op de WAF shortlist voor de Best Use of Certified Timber Prize.

Ondersteund door PEFC, beloont de WAF (World Architecture Festival) Best Use of Certified Timber prijs projectteams en architecten die gecertificeerd hout op een innovatieve, educatieve of artistieke manier hebben ingezet in een voltooid gebouw.

Gecertificeerd hout: veelzijdig en uniek

Hoewel gecertificeerd hout altijd het belangrijkste bouwmateriaal was bij de ingediende projecten, varieerde het type gebouw: van hoger onderwijs en onderzoek, tot hotel en vrije tijdsbesteding, tot gemeenschaps- en religieuze gebouwen, om er maar een paar te noemen. In totaal melden 40 architecten uit meer dan 20 landen hun projecten aan voor de prijs.

“Het is fantastisch om de verscheidenheid aan projecten te zien die deel uitmaken van de shortlist”, zei Ben Gunneberg, CEO van PEFC International, toen de zeven geselecteerde projecten werden aangekondigd. “Het laat zien hoe veelzijdig hout is als een bouwmateriaal, van kleine huizen tot hoge kantoorgebouwen en alles daar tussenin. Met een groeiende stedelijke bevolking is dit nog nooit zo belangrijk geweest.”

Met de ontwikkelingen in hout, zoals cross-laminated wood (CLT) en gelamineerd hout (glulam), is het nu mogelijk om nog hoger te bouwen met hout. Dit, samen met het gemak en de snelheid van het bouwen van constructies, betekent dat hout de perfecte en duurzame keuze is voor de bouwsector.

“Kijk maar eens naar de variëteit en stijl van de ontwerpen: ze uniek zijn. Ik ben niet jaloers op de taak van de jury om de winnaar te kiezen!”

De zeven teams zullen hun projecten tijdens het World Architecture Festival (WAF) in Amsterdam presenteren op 30 november 2018. De jury zal de winnaar later die dag onthullen tijdens het galadiner.

Duurzaamheid in hart en nieren

Alle projecten die werden ingediend moesten bewijs aanleveren dat zij gecertificeerd hout gebruikt hebben voor hun constructie.

PEFC-gecertificeerd hout, of het nu massief hout, CLT of gelamineerd hout is, komt uit een PEFC-gecertificeerd bos – een bos dat duurzaam wordt beheerd in overeenstemming met strenge internationale eisen. Dit betekent dat de boseigenaren hun bossen op zo’n manier beheren dat ondanks het gebruik van hout, bos bos blijft en dat toekomstige generaties ook hout kunnen blijven gebruiken uit het bos.

Meer informatie over

Ontwerp de toekomst met duurzaam hout

Overal ter wereld, omarmen architecten solide en engenireed hout om spraakmakende projecten en alledaagse ontwerpen – van huizen, scholen en hotels tot restaurants, theaters, supermarkten en zwembaden – te bouwen.

Onder het thema ‘Designing the Future with Sustainable Timber’ hebben belanghebbenden zich gebundeld om onder leiding van PEFC het gebruik van hout in de bouw in het algemeen en in gecertificeerd hout in het bijzonder te promoten. Doe met ons mee! Neem contact met op met PEFC International: fabienne.sinclair@pefc.org