Republiek Congo sluit aan bij PEFC als nationaal lid

We werken al meerdere jaren in Congobekken en de toevoeging van de Republiek Congo is een belangrijke stap voorwaarts voor de ontwikkeling van certificering in het gebied,” concludeerde Ben Gunneberg, CEO van PEFC International.

“De bossen in het Congobekken zijn de thuisbasis van meer dan 10.000 soorten. Ze bieden voedsel, water en onderdak aan meer dan 75 miljoen mensen en zijn van groot economisch belang,” zegt Ben Gunneberg. “Met het PEFC lidmaatschap van PAFC-Congo en hun werk bij het ontwikkelen van een nationale bosstandaard nemen we een grote stap in het behouden van de voordelen die de bossen in deze regio bieden. We zijn verheugd om PAFC-Congo in de PEFC alliantie te verwelkomen.”

PEFC de juiste keuze

“Er zijn sterke evoluties geweest in de manier waarop de bossen in de Republiek Congo worden beheerd, maar certificering ontwikkelt zich en wordt wijdverspreid”, aldus de heer Brice Séverin Pongui, voorzitter van PAFC-Congo. “PAFC is bedoeld om duurzaam bosbeheer te stimuleren, dankzij de ontwikkeling die rekening houdt met de lokale context wordt het toegankelijker.”

“Met de zorgvuldige balans van milieu-, maatschappelijke en economische voordelen van de bossen aan de lokale boseigenaren en gemeenschappen en de samenleving als geheel, zijn we ervan overtuigd dat PEFC-certificering de juiste keuze is voor ons land.”

Certificering in de Republiek Congo komt dichterbij

“We versterken momenteel de capaciteit van PAFC Congo, brengen alle betrokken belanghebbenden in kaart en ontwikkelen en valideren onze nationale duurzame bosbeheerstandaard”, aldus Brice Séverin Pongui. “Dit alles wordt gedaan door middel van een transparant proces, tijdens nationale en regionale workshops, waarbij iedereen die geïnteresseerd is wordt betrokken.”

“We zullen ook de internationale PEFC-eisen en de PAFC-normen in Gabon en Kameroen bestuderen en analyseren, om ons nationaal certificatiesysteem het beste te kunnen ontwikkelen”, aldus de heer Brice Séverin Pongui.

PAFC: de reis tot nu toe

Sinds 2011 is PEFC betrokken bij een aantal initiatieven in Afrika die duurzaam bosbeheer en certificering stimuleren, met bijzondere aandacht voor Centraal Afrika. Werkend onder de gemeenschappelijke naam PAFC – Pan-African Forest Certification, zijn er nu drie PEFC-leden in de regio: PAFC Kameroen, PAFC Congo en PAFC Gabon.

PEFC groeit

Met het PEFC lidmaatschap van het Congobekken staat de teller qua aantal landen, nationale leden, van PEFC International, op 49.