Samen het verschil maken

Heb je wel eens nagedacht over wat het bos ons allemaal biedt behalve hout voor in de bouw?

Sinds een paar jaar heeft het bouwen met hout weer grote belangstelling, niet in de laatste plaats omdat hout CO2 opslaat, zo’n 1 ton per m3. Hout heeft dus, behalve als bouwmateriaal nog een tweede functie: het helpt mee om klimaatverandering tegen te gaan.

Dat bomen CO2 opslaan en klimaatverandering tegen – gaan, weten we al, maar bomen doen nog veel meer. Bossen leveren ook vruchten, noten en grondstoffen voor medicijnen. En wat te denken van kleding? Ook zorgen bossen voor het voortbestaan van 80% van de dier- en plantensoorten in de wereld.

Gemiddeld gebruikt een persoon in Nederland zo’n 120 liter water per dag. 75% van het zoetwater op de wereld komt uit bossen. De wortels van bomen en de grond waarin bomen wortelen filteren water. Let maar eens op als je gaat wandelen in het bos, je komt vast een bordje tegen waarop staat ‘waterwingebied’.

Bomen zijn airco’s. Ze kunnen wel 2 tot 8 °C verschil maken. Door bomen strategisch om een gebouw heen te planten kan het gebruik van elektrische airco’s met zo’n 30% verlaagd worden. Dat bespaart energie.

Kortom, het is goed om verantwoord met onze bomen en bossen om te gaan.

PEFC heeft dan ook een missie: het behoud van onze bossen zodat deze bij kunnen dragen aan een duurzame wereld.

Ruim 325 miljoen hectare bos wordt onder PEFC-certificaat beheerd. Daarnaast is er certificering voor de handelsketen. Door PEFC-gecertificeerd materiaal te gebruiken weet je dat de producten uit het bos aantoonbaar verantwoord zijn geproduceerd.

Samen kunnen we het verschil maken voor onze bossen.
Help je mee? Specificeer PEFC-gecertificeerd hout als vereiste in jouw aanbesteding of offerteaanvraag!

Meer weten over bouwen met hout? Meld je aan voor de Tomorrow’s Timber Talk: pefc.nl/talks.

Blog geschreven door Patricia Dolman, Marketing & Communicatie PEFC Nederland.