Samenwerking FEFPEB en PEFC
Pallet, PEFC gecertificeerd

Naar 100% aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout in de Nederlandse emballage- en palletindustrie; de FEFPEB en PEFC bewijzen de kracht van samenwerking

Verpakkingsmiddelen geproduceerd uit aantoonbaar duurzaam geoogst hout passen geweldig in een circulaire economie. Het zorgpunt is echter, dat in tegenstelling tot de in “Business to Consumer” (consumentenmarkt), de vraag naar aantoonbaar duurzaam houten verpakkingen in onze “Business to Business”, oftewel de zakelijke markt achter blijft.

Aantoonbaar duurzaam ondernemen is een voorwaarde om succesvol te kunnen blijven in de toekomst. Daarom hebben de bovengenoemde initiatiefnemers gezamenlijk ideeën ontwikkeld om het gebruik van aantoonbaar duurzaam, en daarmee gecertificeerd hout voor de vervaardiging van houten verpakkingsmaterialen te stimuleren en transparant te maken.

PEFC Nederland (NL) heeft hiervoor een procurement claim (inkoopverklaring) ontwikkeld. De procurement claim biedt objectief transparantie in het aandeel gecertificeerd ingekocht hout door een producent, bestaande uit de optelsom van PEFC- en FSC-gecertificeerd hout. Op deze manier kunnen bedrijven met één claim hun totaal aandeel gecertificeerd hout inzichtelijk maken. De procurement claim is een aanvulling op het Chain of Custody certificaat waarover EPV leden beschikken. Hierdoor is de implementatie ervan relatief eenvoudig en efficiënt .
De “procurement claim” kan alle afnemers van houten verpakkingsmiddelen objectief inzicht verschaffen in het aandeel gecertificeerd hout gebruikt door een producent, en daarmee de aantoonbare duurzaamheid van de houten verpakkingen.

Het bovengenoemde initiatief is inmiddels door FEFPEB gedeeld met de EPV. Een vijftal leden hebben zich direct beschikbaar gesteld om deel te nemen aan een pilot project om de toepassing en uitvoering van de “procurement claim” te testen. Het is de ambitie om deze procurement claim na een succesvolle implementatie in Nederland, verder Europees uit te rollen.

Namens Royal DSM:

Klaas Wouterlood, DSM Sourcing, Director Global Logistics & Packaging: “Voor DSM is duurzaamheid een kernwaarde en een belangrijk element van ons inkoopbeleid, door de hele keten heen. De ‘procurement claim’ is een goede stap in de verdere verduurzaming en transparantie van de leveringsketen van houten pallets. Dit sluit volledig aan bij het DSM duurzaam inkoopbeleid en daarmee de selectie van duurzame palletleveranciers in Europa voor het transport van DSM’s voeding, gezondheid en duurzaam leven producten. Daarnaast kijken we ernaar uit om dit initiatief samen met de FEFPEB en PEFC NL verder te ontwikkelen”.

Namens FEFPEB:

Rob van Hoesel, President FEFPEB: “De PEFC procurement claim biedt onze industrie het transparante instrument om de verhoging inzet gecertificeerd hout verder te concretiseren en de ambitie naar 100% duurzaam hout te versnellen”.

De pilotfase wordt in december 2020 afgerond en de procurement claim kan vervolgens officieel worden ingevoerd. Verder sluit het initiatief prachtig aan bij de doelstellingen uit het Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer, waarbij de EPV is aangesloten.

Europa

Bij PEFC International is het ontwerp van de procurement claim ingebracht en enthousiast ontvangen en wacht op de eerste resultaten in Nederland voor verdere ontwikkeling.

Binnen de Europese federatie voor de houten emballage- en palletindustrie FEFPEB zal deze aanpak de blauwdruk zijn voor het verhogen van het aandeel gecertificeerd hout in andere landen.

Over de organisaties:

Fédération Européenee des Fabricants de Palettes and Emballages en Bois – FEFPEB, represents European national timber packaging associations, including the pallet, lightweight packaging and industrial packaging sectors. It was established in 1946.

  • It is a not for profit organisation, whose objectives include promotion of timber packaging and representing the interests of the European wooden pallet and packaging industry.
  • National professional associations of wooden pallet and packaging manufacturers are full members of FEFPEB.
  • Other companies involved in the industry, including suppliers of timber and timber blocks, machines and equipment are associated or individual members.
  • The major European pallet pools (including EPAL, CHEP, LPR, IPP and PRS) are part of FEFPEB.
    fefpeb.eu

Royal DSM is a global, purpose-led, science-based company active in Nutrition, Health and Sustainable Living. DSM’s purpose is to create brighter lives for all. DSM addresses with its products and solutions some of the world’s biggest challenges while simultaneously creating economic, environmental and societal value for all its stakeholders – customers, employees, shareholders, and society at large.
DSM.com