Snelle Italiaanse wederopbouw dankzij PEFC-gecertificeerd hout

Het gebruik van PEFC-gecertificeerd hout in de bouw heeft veel voordelen. De hoge bouwsnelheid is er daar een van. Kort na de vernietigende aardbeving van 2016 in Midden-Italië werden met lokaal geoogst hout in een razend tempo onder meer twee nieuwe centra voor kinderopvang en een recreatiecentrum gebouwd. Met gecertificeerd hout kan niet alleen snel worden gebouwd, het is zeer milieuvriendelijk én het eindresultaat is ook nog eens een lust voor het oog.

Voor de bouw van het kinderdagopvangcentra in Guastalla (regio Emilia Romagna) en Norcia (regio Umbrië) en het recreatiecentrum in Amatrice (Abruzzen) is hout afkomstig uit Italiaanse PEFC-gecertificeerde bossen gebruikt. Gecertificeerd hout is duurzaam, het neemt CO2 op en het is ook nog eens bijzonder sterk. De Italiaanse gebouwen laten zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is in de houtbouw.

Pablo van der Lugt, ondersteund door Atto Harsta, schreef recent het boek Tomorrow’s Timber over de vele toepassingsmogelijkheden van het duurzame bouwmateriaal hout. Speciaal voor PEFC is ook een gepersonaliseerde versie van het boek verschenen, met een apart katern over PEFC. In dat deel van het boek hebben de voorbeelden uit Midden-Italië terecht een prominente plek gekregen.

De komende maanden trekken Van der Lugt en Harsta het land in om tijdens speciale Tomorrow’s Timber Talks architecten, ontwerpers en ontwikkelaars in de bouw bij te praten over de gebruiksmogelijkheden van duurzaam hout. Tijdens de Talks bespreken ze diverse indrukwekkende, bijzondere voorbeelden. Toch is duurzaam hout ook geschikt voor meer alledaagse, laagdrempeligere toepassingen in de bouw. Daar wordt tijdens de Tomorrow’s Timber Talks ook aandacht aan besteed.

De Talks worden gehouden op locatie bij architectenbureaus. Na afloop van een Talk krijgen de deelnemers het Tomorrow’s Timber boek. Wil je meer informatie over deze workshops of jouw bureau gelijk aanmelden? Dat kan op www.pefc.nl/talks.