Uitnodiging jaarbijeenkomst PEFC 2019

Graag nodigen wij je uit voor de jaarlijkse bijeenkomst van PEFC Nederland op donderdagmiddag 31 oktober om 14.00 uur (registratie vanaf 13.30 uur) in Driebergen. Aanmelden kan via e-mail of telefonisch 030 693 0040.

In deze uitnodiging lees je meer over de vragen die tijdens de jaarbijeenkomst centraal staan en over de sprekers.

De richting en het doel van de organisatie PEFC zijn actueler dan ooit:
het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen zichtbaar maken voor de samenleving.
De vraag zou echter ook moeten zijn: worden de achterliggende doelstellingen van PEFC (duurzaam bosbeheer en duurzaam houtgebruik) optimaal bereikt met de huidige middelen, namelijk private certificering?

Wereldwijd wordt 10% van het bos gecertificeerd duurzaam beheerd, dit getal stijgt al een paar jaar niet verder. Er zijn op dit moment in de bos- en houtsector echter geen succesvolle alternatieven in beeld die op dezelfde schaal impact hebben als boscertificering. In Nederland is de vraag naar gecertificeerd tropisch hout inmiddels groter dan het aanbod en er worden vragen gesteld over het al of niet duurzame gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen, bijvoorbeeld als energiebron.

Met deze verschijnselen lijkt de effectiviteit van de certificering van duurzaam beheerd bos en duurzaam geoogst hout een grens te gaan bereiken.

Dat leidt tot de volgende vragen:
Wat kan binnen de boscertificering worden verbeterd om de impact ervan te vergroten en welke manieren kunnen we hiervoor nog bedenken naast en/of samen met boscertificering?

Houtige biomassa gebruiken als energiebron wordt steeds meer een discussie item. Is biomassa uit een duurzaam beheerd bos wel een duurzame energiebron? Moeten wij als keurmerk voor duurzaam bosbeheer op dit gebied iets gaan vinden van het gebruik van producten die uit het bos komen? Zijn er morele criteria die we kunnen gebruiken om die keuze te onderbouwen?
Peter-Paul Schouwenberg van RWE en Lotte Asveld van de Biotechnology and Society Group van de TU Delft zullen op deze vragen ingaan.

Cees Boogaerdt, directeur van de Koninklijke Boogaerdt Groep vertelt over hun activiteiten in Myanmar. Boogaerdt werkt samen met PEFC Myanmar en PEFC International aan het ontwikkelen van een standaard voor duurzaam bosbeheer in Myanmar. Bij uitstek een omgeving waar boscertificering écht waarde toe kan voegen, maar de lokale politieke en maatschappelijke omstandigheden maken de samenwerking ook kwetsbaar voor kritiek. Is de certificering van het bosbeheer in Myanmar neokolonialisme, ontwikkelingshulp, een business opportunity of iets anders?

We sluiten de middag af met een presentatie van een enthousiaste boseigenaresse uit Zweden. Zij zal ingaan op de vraag wat duurzaam bosbeheer voor haar precies inhoudt, wat voor toegevoegde waarde het heeft en waarom ze de certificering daarvan belangrijk acht.

Om 16.30 eindigen we de middag met een hapje en een drankje

De locatie van de PEFC jaarbijeenkomst is vrijwel in het centrum van Nederland op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg. Sparrendaal is zowel met OV als met eigen vervoer goed te bereiken.

Met OV: vanaf Utrecht of NS station Driebergen-Zeist neem je bus 50, 56 of 71, de halte – ‘Rijsenburg’ – bevindt zich tegenover Buitenplaats Sparrendaal. Het is ook op fietsafstand en er zijn OV-fietsen aanwezig op station Driebergen-Zeist. Met de auto: het (gratis) parkeerterrein is te vinden in de Bosstraat (navigatie: Bosstraat 11, Driebergen-Rijsenburg). Parkeerwachters zijn aanwezig om je wegwijs te maken.

Je kan hier je route plannen.

Ben je geïnteresseerd in het bijwonen van de jaarbijeenkomst?
Aanmelden kan via e-mail of telefonisch 030 693 0040 tot en met 24 oktober a.s.

Tot ziens in Driebergen,

Het PEFC team