Uitnodiging jaarbijeenkomst PEFC Nederland 2021

Dit jaar mogen wij je weer uitnodigen voor een fysieke jaarbijeenkomst van PEFC Nederland. Tijdens de bijeenkomst wordt de Nederlandstalige versie van de PEFC-editie van het boek “Houtbouw Revolutie” gelanceerd. Alle deelnemers aan de bijeenkomst ontvangen het boek na afloop.

De bijeenkomst is op donderdagmiddag 4 november, 14.00 uur (registratie vanaf 13.30 uur). De locatie van de bijeenkomst is centraal in het land op Landgoed Sparrendaal in Driebergen en goed bereikbaar met OV en 3 minuten vanaf de snelweg.

Aanmelden kan via e-mail of telefonisch: 030 693 0040.
Het thema van de middag is

Bouwen met hout, tussen droom en daad.

Sinds een jaar of twee kan bouwen in hout zich verheugen in een zeer brede belangstelling. Iedereen praat er over, de (vak)bladen staan er vol mee en op social media is houtbouw onwaarschijnlijk populair.

De grote gemene deler in alle aandacht is vooral: enthousiasme. Enthousiasme over de CO2 opslag in hout, over kansen om met prefab bouwelementen de bouwtijd, transportbewegingen en  afvalstromen in te perken, over de natuurlijke ‘look and feel’ van hout die zo bijdraagt aan het geluk van de mensen die erin wonen of werken.

Maar wordt de daad ook bij het woord gevoegd?

De werkelijkheid is nog wat weerbarstig. Er wordt nog niet op grote schaal van richting veranderd en geaccelereerd met het bouwen met hout: het blijft nog bij een aantal mooie projecten met beperkte houtvolumes. Projecten die soms wel opvallen door bijvoorbeeld hoogte, maar net iets minder door schaalbaarheid.

Onder begeleiding van dagvoorzitter ir. Atto Harsta (Aldus Bouwinnovatie) gaan de sprekers vanuit hun eigen specialisme in op het thema Bouwen met Hout, tussen droom en daad.

Atto heeft tezamen met Pablo van de Lugt (Green Matters / TU Delft) het boek Tomorrow’s Timber geschreven over houtbouw. Het boek is recentelijk door MaterialDistrict ook in het Nederlands gepubliceerd: De Houtbouw Revolutie. Atto zal het eerste exemplaar van de PEFC-editie overhandigen aan Gilbert Koskamp, architect en lecturer at Faculty of Architecture TU Delft
Alle aanwezigen ontvangen een exemplaar van de PEFC-editie van het boek.

Atto Harsta (Aldus Bouwinnovatie)

De Rabobank financiert grote en kleine vastgoedondernemers en -projecten in heel Nederland. Milieuvriendelijk en duurzaam bouwen zijn speerpunten van de bank. Geert Dirkse, Sr. Sectormanager Bouw en Vastgoed, vertelt welke factoren meewegen bij het verlenen van financieringen en hoe daarmee belemmeringen worden weggenomen om te bouwen met 100% duurzaam hout.

We weten allemaal dat Reinier van den Berg weerman is. Wist je dat hij ook specialist is op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid? Reinier vindt het belangrijk klimaatverandering tegen te gaan. Het beschermen van bossen is essentieel volgens hem, en het gebruik van gecertificeerd hout is een voorwaarde. Met die overtuiging is het dan ook niet verwonderlijk dat hij de daad bij het woord voegde en zijn huis van gecertificeerd hout liet bouwen. Tijdens de bijeenkomst deelt Reinier zijn ervaring in woorden en met beeld over het bouwen met gecertificeerd hout.

Sustainer Homes helpt architecten, ontwikkelaars en bouwers om de transitie te maken naar industrieel en circulair bouwen. Zij geloven dat het succes van deze transities wordt behaald door een volledige integratie van de bouwketen. Waarin de verschillende disciplines frictieloos kunnen samenwerken, met één taal en één waarheid. Renée Salemans van Sustainer Homes verteld ons hoe zij te werk gaan.

Reinier van den Berg

Gilbert Koskamp, architect en oprichter van Ssse | OvO en lecturer aan de TU Delft, Faculteit Architectuur onderzoekt Design of Timber Construction. Gilbert deelt graag kennis en is enthousiast om mensen te stimuleren ook kennis te delen. Hij is dan ook de initiatiefnemer van het BK-wood.nl platform en het Touching Cellulose event. Gilbert verteld hoe hij te werk gaat.

Om 16.30 uur eindigen we de middag met een hapje en een drankje.

Meld je aan via info@pefc.nl!

Tot ziens in Driebergen,

Het PEFC-team

Bereikbaarheid Locatie Buitenplaats Sparrendaal te Driebergen: De locatie ligt vrijwel in het centrum van Nederland. Sparrendaal is zowel met OV als met eigen vervoer goed te bereiken. Met OV: vanaf Utrecht of NS station Driebergen-Zeist neem je bus 50, 56 of 71, de halte – ‘Rijsenburg’ – bevindt zich tegenover Buitenplaats Sparrendaal en het (gratis) parkeerterrein is te vinden in de Bosstraat (navigatie: Bosstraat 11, Driebergen-Rijsenburg).