Uitnodiging: ‘Verleidelijk, duurzaam en circulair verpakken’ – donderdagmiddag 3.11 te Driebergen.

Graag nodigen wij je uit voor de jaarlijkse bijeenkomst van PEFC Nederland op donderdagmiddag 3 november om 14.00 uur (registratie vanaf 13.30). De locatie is centraal in het land op Landgoed Sparrendaal in Driebergen. Sparrendaal is goed bereikbaar met OV en 3 minuten van de snelweg af.

Aanmelden kan via e-mail, info@pefc.nl, of telefonisch 030 693 0040. Voor elke deelnemer zullen er later dit jaar drie bomen worden geplant in een PEFC-gecertificeerd bos 🌳🌲 in Nederland.

Het thema van de middag is
“Verleidelijk, duurzaam en circulair verpakken”

Duurzaam en circulair verpakken wordt steeds belangrijker, want verpakkingen en disposables staan onder druk door kritische consumenten en strenge regelgeving op het gebied van single-use plastics (SUP). Kan de verpakking dan nog steeds verleidelijk zijn voor klanten?

Dit biedt kansen voor papier en karton. Maar ook papier en karton zullen moeten aantonen dat het daadwerkelijk duurzaam en circulair wordt geproduceerd en toegepast. Dit betekent dat een systematische benadering nodig is, waarbij verschillende opties worden overwogen: rethink, reuse, reduce en recycle. Hierbij is responsible sourcing natuurlijk van belang. Om een goed onderbouwde keuze te kunnen maken is een betrouwbare Life Cycle Assessment (LCA) of milieu-analyse wenselijk, evenals transparantie over de herkomst van de gebruikte materialen.

Onder begeleiding van dagvoorzitter Siem Haffmans gaan de sprekers in op het thema met onderwerpen als e-commerce, LCA, trends en ontwikkelingen.

Siem Haffmans van Partners for Innovation ondersteunt bedrijven bij duurzame innovatieprojecten. Als strategisch adviseur combineert hij zijn brede kennis van design, marketing, productie, materialen en recycling. Met zijn uitgebreide netwerk knoopt hij bedrijven aan elkaar om samen winstgevende circulaire oplossingen te realiseren. Siem is opgeleid als Industrieel Ontwerper (TU Delft), Marketing Manager (NimaB) en Sociaal Ondernemer (UvA). Hij houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met EcoDesign, Duurzaam Verpakken en Circulaire Economie.

Ellen de Lange is programma manager duurzaamheid bij Thuiswinkel.org. Samen met de e-commerce markt en andere stakeholders zoals de overheid werkt ze aan duurzaam en toekomstbestendig ondernemen. De focus ligt hierbij op de thema’s verpakken, duurzaam productaanbod, bezorgen, retourneren en circulaire economie. Ellen heeft een achtergrond als antropoloog en journalist.

Wouter Wigman is Marketing & Design Manager bij Remmert Dekker Packaging. Met ruime kennis en ervaring in belangrijke disciplines van het verpakkingsproces zoals: techniek (IPO), design (KABK) en marketing (NIMA A,B). Hij kijkt met creatieve en innovatieve blik naar alle facetten van de verpakking. En speelt daarin een verbindende rol tussen alle betrokkenen in de verpakkingsketen. Duurzaamheid loopt als een rode draad door alle processen. Het verschil maken met toegevoegde waarde en toekomstbestendig verpakken dat is waar het om gaat.

Remmert Dekker Packaging, opgericht in 1896, is een toonaangevend bedrijf voor innovatieve verpakkingsoplossingen. Met duurzame grondstoffen zoals PEFC- en FSC-karton worden bedrukte verpakkingen geproduceerd voor levensmiddelen als, groente, fruit, gebak en snacks. Sinds 2021 is Remmert Dekker Packaging onderdeel van het Belgische Van de Velde Packaging.

Wouter verteld over trends en ontwikkelingen als duurzaamheid, slimme innovatieve verpakkingen en de toegevoegde waarde van een verpakkingen op maat.

Nikki Groote Schaarsberg. Nikki is in haar rol als Onderzoeker Verpakkingen voor het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) altijd bezig met het vertalen van kennis naar praktisch toepasbare middelen voor het verpakkend bedrijfsleven. Met een achtergrond in Industrial Design Engineering (Universiteit Twente) en Food Packaging Design (HAS Hogeschool) is ze van huis uit een ontwerper, en dit neemt ze dan ook mee in de projecten die ze aanpakt. Het vertalen van ingewikkelde materie over duurzaam verpakken in simpele visuele uitingen behoort tot haar expertise. Voor het KIDV werkte ze onder andere mee aan de ontwikkeling van het Sustainable Packaging Compass, waarbij je als bedrijf je verpakking kan analyseren op recyclebaarheid, circulariteit en milieu-impact.

Om 16.30 uur sluiten we de middag af met een hapje en een drankje.
Meld je aan via info@pefc.nl of telefonisch: 030 693 0040.

Tot ziens in Driebergen,

Het PEFC-team

MELD JE AAN VIA INFO@PEFC.NL!

Meld je aan
Bereikbaarheid
Locatie Buitenplaats Sparrendaal te Driebergen ligt vrijwel in het centrum van Nederland. Vanaf Utrecht Centraal Station of NS station Driebergen-Zeist neemt u bus 50, 56 of 71. De halte ‘Rijsenburg’ bevindt zich tegenover Buitenplaats Sparrendaal en het (gratis) parkeerterrein is te vinden in de nabijgelegen Bosstraat (navigatie: Bosstraat 11, Driebergen-Rijsenburg).