Vakantie in eigen land
Fietsen in het bos

Sportief en rust gaan heel goed samen. Zeker als je op avontuur gaat in een van onze vaderlandse bossen.

Wandelen of fietsen in het bos is een perfecte manier om tot rust te komen na een inspannend werkjaar. Sportief, jazeker wandelen of fietsen blijkt steeds meer een activiteit die ons hele gestel goed doet. Je verbrandt tijdens zo’n tocht heel wat calorieën en door de matige belasting van je gewrichten, veel minder dan bij hardlopen, houd je het urenlang vol. De risico’s op blessures zijn, mits je niet op je slippers gaat, minimaal.

Avontuurlijk als je de navigatie in de auto laat zitten en ook de smartphone niet op Maps zet, maar bij de plaatselijke VVV een wandel-/fietskaart koopt. Ik garandeer je avontuur. Bepaal een route of doel en iedereen heeft ineens verstand van kaartlezen. Je zou zomaar eens ergens anders uit kunnen komen dan je gedacht had. Avontuurlijk of niet. Als je kinderen mee hebt laat je de kinderen de kaart lezen. Voordeel: ze leren iets nieuws, zich oriënteren en de smartphone wordt even vergeten.

Nog meer voordelen: je kent het wel, de laatste dag voor de grote tocht moeten op het werk diverse dingen nog afgerond worden, stress in het kwadraat. Hoeveel mensen beginnen niet veel te vermoeid aan de vakantie. Herken je het? Moe achter het stuur en maar kilometers maken want we moeten er zo snel mogelijk zijn. Wat een verademing als je weet dat als je in Nederland blijft dat je maximaal maar 2 uurtjes hoeft te rijden. Tijd voor een rustig ontbijt met het hele gezin, daarna vertrekken naar je bestemming en je laat de hele hectiek achter je. ‘s Middags, heel relaxed, op de plaats van bestemming aankomen in dat kleine leuke hotel, huisje of op de camping midden in de bossen is heerlijk. Geen zwarte zaterdag – file, tolpoortjes en zweet op het voorhoofd maar relaxed. Gek hè dat rust en genieten zo dichtbij kan zijn.

Gelukkig is er nog veel bos in Nederland dat uitnodigt tot het doorbrengen van een vakantie. Wel natuurlijk met respect omgaan met de natuur, achteloos afval wegwerpen, sigarettenpeuken tussen de bomen gooien of namen in de bast van bomen kerven is er niet bij. Maar dat wist u toch al? “Ja, maar het regent vaak hier.” Oh je neemt nooit je regenjas mee naar het buitenland? Regen heeft ook voordelen na een uitdagende tocht is het heerlijk om jezelf met lekkers te verwennen. En je hebt het nog verdient ook.

Bezoek ook eens een PEFC-gecertificeerd bos. Ook in Nederland zijn deze te bezoeken, bijvoorbeeld:

Blog geschreven door Patricia Dolman, Marketing en Communicatie medewerker, PEFC Nederland.