Vier het belang van bossen!

Op de eerst dag van de lente vieren we de internationale dag van de bossen. In 2012 heeft de Verenigde Naties 21 maart uitgeroepen tot de ‘internationale dag van de bossen’. PEFC sluit zich aan bij deze viering met een groei in hectare van bossen die duurzaam beheerd worden volgens de PEFC eisen.

Toen PEFC Nederland bijna 10 jaar geleden op 1 september 2008 officieel lid werd van de internationale PEFC Council in Genève Zwitserland, was het bos met een PEFC certificaat 200 miljoen hectare wereldwijd. Nu bijna 10 jaar later is dat 314 miljoen hectare, inclusief Nederlands bos. Steeds meer boseigenaren sluiten zich dus aan bij PEFC. Wereldwijd staat de teller nu op zo’n 1.000.000 boseigenaren die hun bos duurzaam beheren volgens de eisen van het PEFC keurmerk.

Duurzaam bosbeheer is belangrijk voor de biodiversiteit, zo’n 80% van de plant- en diersoorten is afhankelijk van bos voor hun bestaan. Echter, duurzaam bosbeheer gaat ook over de sociale, economische en culturele dimensies in onze samenleving.

Dit jaar is het thema van de internationale dag van de bossen ‘bossen en duurzame steden’. Dat het tijd doorbrengen in de natuur, in onze bossen, goed is voor je gezondheid en een positief effect heeft op je humeur is algemeen bekend. Maar weet je dat strategische plaatsing van bomen in stedelijke gebieden heeft ook een positief effect. Bomen kunnen de lucht tot 8 graden Celsius koelen, waardoor de behoefte aan airconditioning met 30 procent afneemt. Bomen zijn ook uitstekende luchtfilters, die schadelijke verontreinigende stoffen in de lucht en fijne deeltjes verwijderen. Bomen verminderen geluidsoverlast, omdat ze huizen afschermen van nabijgelegen wegen en industriële gebieden. Bossen in steden en omliggende gebieden genereren toerisme, creëren tienduizenden banen en stimuleren stedelijke verfraaiing en bouwen dynamische, energieke en welvarende groene economieën op.

Ons advies: vier op 21 maart ook de internationale dag van de bossen! Bomen, bossen, zijn wel zeker van belang voor ons mensen.