Vietnam toegewijd aan boscertificering en PEFC

“Ons doel is om het aantal gecertificeerde hectaren in Vietnam aanzienlijk te verhogen”, zei Ha Cong Tuan, Vice-Minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van Vietnam, voorafgaand aan de lancering van het Vietnam Forest Certification (VAFS) kantoor vorige week in Hanoi, Vietnam.

Om dit doel te bereiken heeft de Vietnamese overheid een bosbouw strategie ontwikkeld. Deze omvat de doelstelling om in 2020 16,2 miljoen hectare bosgrond te beschermen en duurzaam te beheren en dat ten minste 3 miljoen hectare gecertificeerd is in 2030.

“Duurzaam bosbeheer is een belangrijk punt van zorg van de Vietnamese overheid en we geven voorrang aan duurzaam bosbeheer in overeenstemming met internationale praktijken, om het gecertificeerde bosgebied tegen 2030 te vergroten”, bevestigde Vice-Minister Ha Cong Tuan.

Het nieuw opgerichte kantoor zal boscertificeringsactiviteiten in Vietnam coördineren en het nationale boscertificeringssysteem beheren, inclusief de overeenstemming met de PEFC vereisten en het aanbieden ter goedkeuring van de finale nationale bosstandaard.

Foto: Ben Gunneberg met vertegenwoordigers van de Vietnamese regering en bosbouw in Hanoi

Kleine boeren vormen de kern van certificering in Vietnam

“Wij zijn erg blij met de oprichting van het nieuwe Vietnamees Forest Certification kantoor en we verheugen ons erop om VAFS als ​​nationaal lid van PEFC te verwelkomen”, zegt Ben Gunneberg, CEO van PEFC International.

“We zijn blij dat we Vietnam kunnen ondersteunen bij het aanpakken van een aantal uitdagingen in de bosbouwsector en bij het ontwikkelen van het Vietnamese certificeringssysteem voor bossen. Het is geweldig om te zien dat het Vietnamese certificeringssysteem toegankelijk gemaakt wordt voor kleine boseigenaren en bedrijven. In het verleden was dit een van de uitdagingen. ”

De lancering van VAFS voor het opzetten van het nationale boscertificeringssysteem in overeenstemming met PEFC vereisten, is het gevolg van de goedkeuring van het project voor duurzaam bosbeheer en boscertificering door de Vietnamese premier vorig jaar.

Foto’s ©: Nguyen Huan