Best Use of Certified Timber Prize 2022 – 4e samenwerkingsjaar van PEFC en WAF, doe mee!

Ben je architect of maak je deel uit van een projectteam dat de enorme voordelen van hout als bouwmateriaal inziet? Kies jij voor gecertificeerd hout als hoofdmateriaal in je gerealiseerde bouwproject? Schrijf je project dan in voor de Best Use of Certified Timber Prize van het World Architecture Festival (WAF) 2022.

De Best Use of Certified Timber Prize wordt gesponsord door PEFC en erkent architecten en projectteams voor hun gebruik van gecertificeerd hout als belangrijk materiaal voor gebouwen die esthetiek combineren met duurzaamheid, innovatie en kwaliteit.

Een speciale jury, waaronder een PEFC-vertegenwoordiger, zal de inzendingen boordelen die gecertificeerd hout hebben gebruikt.

In de afgelopen vier jaar hebben we al fantastische inzendingen gezien. Architecten erkennen hout duidelijk als een koolstofarm, hernieuwbaar en dynamisch bouwmateriaal.

De voorgangers

Alleen vorig jaar al namen 22 projecten uit landen over de hele wereld deel aan de Best Use of Certified Timber Prize. Acht genomineerde projecten werden gepresenteerd aan de internationale jury. Voor de derde keer won een project op het zuidelijk halfrond de prijs. De jury koos Scion Innovation Hub ‘Te Whare Nui Tutea’ in Nieuw-Zeeland, ontworpen door RTA Studio + Irving Smith als het winnende project voor 2021. Fabienne Sinclair, hoofd Marketing bij PEFC International: “Door een prijs te sponsoren waarin gecertificeerd duurzaam hout een belangrijk criteria is, kunnen we er zeker van zijn dat het gebruikte materiaal niet alleen hernieuwbaar en recyclebaar is, maar dat het ook op verantwoorde wijze is geoogst en met verbluffend ontwerpeffect is gebruikt.”

“Door hun deelname en presentatie aan de jury van de Best Use of Certified Timber Prize krijgen architecten en projectteams lokale en internationale media aandacht.”

Hoe doe je mee?

De shortlist van de Best Use of Certified Timber Prize wordt gekozen uit de totale WAF-shortlist. Als je een project indient waarin gecertificeerd hout is gebruikt voor een WAF Award, vergeet dan niet om deze óók in te schrijven voor de Best Use of Certified Timber Prize. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Het gebruik van gecertificeerd hout is een voorwaarde voor deelname, tijdens de aanvraag kun je het percentage aandeel PEFC-gecertificeerd materiaal dat voor het project is gebruikt aangeven.

De WAF Awards zijn voor projecten die tussen 1 januari 2021 en 30 juni 2022 afgerond zijn. Als de constructie al eerder klaar was, maar het gebouw pas in 2021 is geopend, kun je ook deelnemen met je project. De deadline voor deelname is 27 mei 2022Doe mee!

Ontwerp de toekomst met duurzaam hout

Onder het thema Designing the Future with Sustainable Timber hebben we een aantal belanghebbenden bij elkaar gebracht om het gebruik van gecertificeerd hout in de bouw te bevorderen. Terwijl andere bouwmaterialen grote hoeveelheden koolstof uitstoten, slaat hout dit natuurlijk op.

Het is daarmee het enige hernieuwbare bouwmateriaal dat op grote schaal beschikbaar is. PEFC-gecertificeerd hout is afkomstig uit PEFC-gecertificeerd bos, dat wil zeggen een bos dat duurzaam wordt beheerd in overeenstemming met strikte internationale eisen. Gecertificeerde boseigenaren zijn verplicht om oogst en bijgroei in balans te houden en zo het bos te behouden of uit te breiden. Zo blijven de bossen hout en ecosysteemdiensten als schoon water leveren. Bovendien, door het gebruik van gecertificeerd hout in de bouw wordt de CO2-opslag verhoogd. Dat helpt de klimaatverandering tegen te gaan.

In dit vierde jaar van deze campagne kijken we ernaar uit om samen te werken met architecten, ontwerpers en bouwteams over de hele wereld en om meer fantastische gebouwen te zien met hout uit duurzaam beheerde bossen.

Doe mee en schrijf je project hier in!

Foto’s WAF Best Use of Certified Timber Prize winnaars
2021: Scion Innovation Hub ‘Te Whare Nui Tutea’, Architect: RTA Studio + Irving Smith – Foto©  Stephen Parker
2019: Pingelly Recreatie & Cultureel Centrum (PRACC), Architecten: iredale Pederson hook architects & Advanced Timber Concepts – Foto© Peter Bennets