Het Amsterdamse HAUT in de shortlist van de WAF2022 Best Use of Certified Timber Prize!
Foto’s: © Jannes Linders / Team V Architectuur

Het Amsterdamse project HAUT heeft het tot de laatste acht finalisten van de Best Use Of Certified Timber Prize geschopt. Deze prijs, die mede mogelijk wordt gemaakt door PEFC, wordt uitgereikt tijdens het World Architecture Festival (WAF) in Lissabon eind dit jaar.  

De prijs wordt gegeven aan architecten en projectteams die gecertificeerd hout op een innovatieve, educatieve of artistieke manier gebruiken. Teams (met in totaal 30 projecten) van over de hele wereld deden met hun gebouwen mee!

De 8 genomineerden op de shortlist van de Best Use of Certified Timber Prize 2022

Ook in dit vierde jaar dat PEFC de prijs steunt, zijn we zeer onder de indruk van de kwaliteit van de gebouwen op de shortlist en van de manier waarop hout werd gebruikt om een prachtige combinatie tussen functie, ontwerp en duurzaamheid te bereiken.

De komende twee maanden zullen we de acht projecten van de shortlist nog uitgebreider presenteren.

Duurzaam hout uitgelicht

Hoewel alle finalisten gecertificeerd hout gebruiken, lopen hun stijl en doel sterk uiteen. Van een pub tot een stadion en van woongebouwen tot een treinstation, dit benadrukt de veelzijdigheid van hout.

Sommige architecten kozen voor het bouwen met hout uit een esthetisch oogpunt of een duurzaamheidsoverweging. Andere architecten kozen voor het bouwen met hout door de robuustheid van het materiaal of de wens om hulde te brengen aan traditionele lokale bouwtechnieken.

“Timber is not only a sustainable choice, it is a robust and reliable material, and gives a special feeling to every building,” zegt Fabienne Sinclair, Head of Marketing bij PEFC International.

“It is inspiring to see how construction with certified timber is developing, from new modular and circular construction systems to building higher and higher. What were still dreams of the future just a few years ago is now a reality.”

HAUT Amsterdam

Een van de genomineerden op de WAF Best Use of Certified Timber shortlist is het Nederlandse project HAUT, een woontoren van 21 verdiepingen aan de Amstel in Amsterdam, een van de hoogste houthybriden ter wereld. HAUT is een prototype voor het bouwen van innovatieve en milieuvriendelijke hoogbouw houtconstructies, gebouwd door Team V Architecture.

Foto links door Jannes Linders.

WAF2022 prijsuitreiking

Het World Architecture Festival vindt plaats als een hybride evenement van 30 november tot 2 december in Lissabon, Portugal. De winnaar van de Best Use of Certified Timber Prize wordt bekendgemaakt op het festival op 2 december.

ONTWERPEN VAN DE TOEKOMST MET DUURZAAM HOUT

Over de hele wereld wordt massief en bewerkt hout omarmt door architecten om opvallende, bekroonde projecten en alledaagse ontwerpen te leveren. Onder het thema Designing the Future with Sustainable Timber zijn verschillende stakeholders onder leiding van PEFC samengekomen om ‘het gebruik van hout in de bouw’ in het algemeen en ‘gecertificeerd hout’ in het bijzonder te promoten. Doe met ons mee!

Neem contact met ons op