Wijn: duurzaam gerijpt en gekurkt

Bij duurzame verpakkingen denk je eigenlijk vooral aan verpakkingen van karton en papier zoals je die in het schap van de supermarkt ziet. Maar heb je weleens nagedacht over waar de kurk op jouw wijnfles vandaan komt en of die duurzaam gerijpt wordt?

Kurk is natuurlijk materiaal, net als karton, papier en hout. Kurk wordt geoogst van de schors van de kurkeik. Bossen met die boomsoort zijn vooral te vinden in landen als Spanje, Italië, Portugal, Marokko, Algerije en ook in een deel van Frankrijk. Een groot deel van de kurkbossen wordt duurzaam beheerd volgens de criteria van het PEFC keurmerk. Zo kunnen kurken voor op een wijnfles PEFC-gecertificeerd geleverd worden. Naast de kurk kan tevens het etiket op de fles gedrukt worden op PEFC gecertificeerd papier.

Bovendien, voordat de wijn in de fles gaat wordt van oudsher de wijn nog vaak gerijpt in houten vaten. Deze vaten worden veelal gemaakt van PEFC gecertificeerd hout in landen als Frankrijk, Spanje en Italië, die de wijnen exporteren naar Nederland.

Ook in Nederland wordt wijn gerijpt in PEFC-gecertificeerde vaten, dat zagen we tijdens een bezoek aan wijndomein St. Martinus in Limburg.

Proost!

Alle PEFC-gecertificeerde leveranciers zijn te vinden in de internationale database.