Winnaar Best Use of Certified Timber Prize bekend

Op 6 december heeft de jury van het World Architecture Festival (WAF) de Best Use of Certified Timber Prize uitgereikt.

Tijdens het galadiner met meer dan 1.000 aanwezigen werd Pingelly Recreation and Cultural Center (PRACC) door iredale pedersen hook en Advanced Timber Concepts als winnaar bekendgemaakt. “We zijn blij om deze prijs te ontvangen, het honoreert het gebruik van duurzaam hout als belangrijkste materiaal voor een gebouw dat in het hart van de lokale Pingelly-gemeenschap ligt”, aldus Patrick Beale van Advanced Timber Concepts.

Voor de prijsuitreiking hadden de elf genomineerde teams hun projecten gepresenteerd aan de jury, bestaande uit Mark Thomson van Eco Effective Solutions, Keith Bradley van Feilden Clegg Bradley Studios, Jonathan Coote van Warren & Mahoney en Hattie Hartman van Architects ‘Journal.

                Foto credits: World Architecture Festival, Peter Bennetts

Duurzaamheid, inclusiviteit

Het winnende gebouw kijkt uit over het kleine stadje Pingelly in West-Australië en dient als een ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap. Het bestaat uit vier paviljoens verbonden door een lange veranda. De paviljoens bevatten een sporthal, evenementenruimtes, bars, een gemeenschappelijke keuken, een cultureel centrum en een bowl club, waar bezoekers worden verwelkomd bij sportevenementen, muziekuitvoeringen en sociale bijeenkomsten.

De gemeenschap bestaat uit 12% oorspronkelijke bewoners en is de trotse thuisbasis van de Pingelly Tigers – het eerste inheemse Australische voetbalteam dat in de jaren zestig werd opgericht.

Gecertificeerd hout is in het hele gebouw gebruikt. Hardhout werd gebruikt in vloeren, bekleding en lambrisering. “Het is altijd geweldig om te zien hoe architecten gecertificeerd hout gebruiken om opmerkelijke gebouwen te creëren waar mensen kunnen wonen en werken”, aldus Ben Gunneberg, CEO van PEFC International.

“Deze erkenning geeft klanten het vertrouwen dat hout een waardevol en fantastisch materiaal is om te gebruiken. Het vertrouwen in houtgebruik groeit in Australië. We zullen de prijs delen met de lokale gemeenschap,” zei Adrian Iredale, van iredale pedersen hook.

Best Use of Certified Timber Prize – ondersteund door PEFC

WAF en PEFC hebben dit jaar voor de tweede keer de Best Use of Certified Timber Prize toegekend. De prijs erkent architecten en projectteams voor hun gebruik van gecertificeerd hout als belangrijk (constructie)materiaal voor gebouwen met een uitstekende duurzaamheid, innovatie, kwaliteit of esthetiek. 39 architecten en projectteams uit 18 landen deden dit jaar mee aan de wedstrijd.