Winnaar WAF Best Use of Certified Timber Award bekend!

Tijdens een indrukwekkend galadiner in Amsterdam met meer dan 1000 deelnemers, heeft de jury van het World Architecture Festival (WAF) de Best Use of Certified Timber Award bekend gemaakt.

De winnaar van de Award is het International House in Sydney ontworpen door Tzannes architecture. Het project werd door Lendlease gebouwd met PEFC-gecertificeerd kruisgelaagd hout (CLT) van Stora Enso.

Met zijn zeven verdiepingen is het International House ’s werelds hoogste kantoorgebouw dat volledig is gebouwd met engineered hout. Met gecertificeerd hout als het belangrijkste bouwmateriaal, slaat het gebouw grote hoeveelheden koolstof op. Het gebruik van geprefabriceerde houten elementen verminderde het afval met 25% in vergelijking met een conventioneel gebouw.

Goed voor het klimaat en de mens

De houtconstructie is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de mensen die er werken. “Hout heeft een zeer sterk effect op mensen, zowel psychologisch als fysiek”, zegt Jonathan Evans, directeur van Tzannes. “We reageren op de warme uitstraling van het natuurlijke materiaal. Het verlaagt onze bloeddruk en hartslag en verbetert ons cognitieve vermogen.” Met de vele voordelen voor klimaat en gezondheid wint het hout terrein als constructiemateriaal.

“De verscheidenheid en geografische diversiteit van de projecten op de shortlist, laten zien dat het gebruik van gecertificeerd hout wereldwijd een groeiende trend is. PEFC-certificering geeft architecten het vertrouwen dat het duurzaamheidsaspect goed wordt aangepakt in hun projecten “, aldus Mark Thomson, architect en lid van de WAF-jury. “De juryleden van de Best Use of Certified Timber waren onder de indruk van de hoge kwaliteit van de projecten die zijn ingediend,” voegde hij eraan toe.

Het World Architecture Festival, ’s wereld grootste interactieve evenement voor architectuur, kent architectuurprijzen toe in verschillende categorieën. Dit jaar hebben WAF en PEFC voor het eerst de Best Use of Certified Timber Award uitgereikt. Deze prijs beloont architecten en projectteams die gecertificeerd hout op een innovatieve, educatieve of artistieke manier gebruiken in gebouwen.

40 architecten uit meer dan 20 landen hebben hun projecten voor deze categorie ingestuurd. Negen kandidaten op de shortlist presenteerden hun projecten op het festival in de RAI in Amsterdam en fascineerden het publiek met hun innovatieve constructies en achtergrondverhalen.

Naast het winnende project werden nog twee gebouwen gehonoreerd:  Krakani Lumi Camp door Taylor and Hinds Architects en de Royal Academy of Music Theatre and Recital Hall door Ian Ritchie Architects.

Voor meer informatie:

Photo credit: World Architecture Festival