WRI & WBCSD helpen bij duurzame inkoopbeslissingen

Inkopers die goed geïnformeerd zijn kunnen duurzaam bosbeheer ondersteunen en helpen bij de bescherming van de gezondheid en de rechten van de bosarbeiders en bosbewoners die afhankelijk zijn van het bos. Bedrijven en overheden die betrokken zijn bij duurzaam inkopen hebben in toenemende mate ambitieuze doelstellingen welke gericht zijn om ontbossing tegen te gaan bij hun inkopen.

Wood and paper based products De ‘Sustainable Procurement Guide for Wood and Paper-based Products’ van het World Resources Institute (WRI) & World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) is gemaakt om inkoopprofessionals te helpen, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken en begrip krijgen van de uitdagingen bij het ontwikkelen en uitvoeren van een duurzaam inkoopbeleid voor papier, verpakkingen en houtproducten.Voor een bedrijf dat houtproducten inkoopt is kennis over de handelsketen van belang. Het vergroot de transparantie en vermindert risico’s. Door PEFC-gecertificeerde producten in te kopen tonen de organisaties hun steun aan boseigenaren die hun bos duurzaam beheren.

Met de lancering van de  nieuwe WRI en WBCSD info graphic kunnen inkoopprofessionals in 10 stappen beter begrip krijgen van het concept duurzaam inkopen van hout- en papierproducten: van bescherming van het milieu tot en met lokale gemeenschappen.

Sourcing wood and paper based products

De inhoud van de gids in het kort:
De gids van WRI & WBCSD identificeert 10 belangrijke aspecten, met inbegrip van juridische, milieu- en sociale kwesties welke duurzaam inkopen van hout- en papierproducten ondersteunt. Tevens worden nuttige instrumenten aangeboden om hierbij de helpende hand te bieden:

Inkoop en legaliteit aspecten
Oorsprong – Waar komt het product vandaan?
Accurate informatie – Is de informatie over het product geloofwaardig?
Legaliteit – Is het product legaal geproduceerd?

Milieu aspecten
Duurzaam – Worden de bossen duurzaam beheerd?
Unieke bosaspecten – Worden de unieke aspecten van het bos beschermd?
Klimaatverandering – Worden klimaatvraagstukken aangepakt?
Bescherming van het milieu – Zijn goede controle elementen voor het milieu geïmplementeerd?
Verse en gerecyclede vezels – Zijn verse en gerecyclede vezels op goede wijze ingezet?
Andere hulpbronnen – Zijn andere hulpbronnen op goede wijze gebruikt?

Sociale aspecten
Zijn de behoeften van lokale gemeenschappen of inheemse volkeren aangepakt?
In de afgelopen jaren is te bemerken dat meer en meer bedrijven, van MKB tot en met wereldwijde merken, erop gebrand zijn om aan te tonen dat de vezels die zij gebruiken voor hun verpakkingen afkomstig zijn van gecertificeerde bronnen. Met de gids willen WRI & WBCSD stimuleren dat nog meer bedrijven zullen volgen;

Meer informatie:
• De ‘Sustainable Procurement Guide for Wood and Paper-based Products’.
• WRI en WBCSD organiseren webinars over de gids. Voor meer informatie over deelname kijk hier.

18.08.2015