Zuid-Afrika lid van PEFC
Zuid-Afrikaans landschap - PEFC

Zuid-Afrika is lid geworden van PEFC. Na Kameroen, Gabon en Ghana is Zuid-Afrika het 4e land op het Afrikaanse continent dat lid van PEFC is geworden.

“Lid worden van PEFC is een belangrijke stap naar de goedkeuring van onze nationale bosstandaard (South African Forestry Assurance Scheme (SAFAS)”, aldus Craig Norris, Forest Technology Manager bij NCT Forestry. “We verwachten dat de documentatie daarvoor in juni a.s. afgerond wordt om vervolgens de standaard aan PEFC International aan te bieden.”

Waarom Zuid-Afrika PEFC kiest

Er zijn ongeveer 1,2 miljoen hectare exotische boomplantages in Zuid-Afrika. Hoewel veel hiervan al gecertificeerd is wordt het grootste deel daarvan beheerd door grote organisaties. Dit heeft geleid tot een groeiende zorg dat kleine en familie bosbezitters achterblijven. “Naarmate de vraag naar gecertificeerde producten toeneemt, zowel in het buitenland als lokaal, kan certificering een handelsbelemmering vormen voor kleinere bospercelen. Daarnaast zal het landhervormingsprogramma van Zuid-Afrika waarschijnlijk resulteren in het feit dat een groter deel van het plantagebedrijf wordt beheerd door kleinere bezitters,” aldus de Craig Norris.

South Africa Landscape

”De complexiteit en de kosten van de huidige, andere, certificeringsopties verhinderen dat kleinere bosbezitters een certificaat kunnen behalen. Er is dan ook dringend behoefte aan het ontwikkelen van een bosstandaard die relevanter is voor onze bosbouw, vooral voor kleinere bos bezitters,” concludeerde Craig.

Nationaal ontwikkelen, internationale erkenning

“Het PEFC systeem maakt het mogelijk voor belanghebbenden hun nationale bosstandaard zelfstandig te ontwikkelen, op maat te maken voor de politieke, economische, sociale, milieu en culturele realiteit van hun eigen land”, aldus Ben Gunneberg CEO van PEFC International. “Terwijl tegelijkertijd ons systeem er voor zorgt dat deze nationale bosstandaarden in overeenstemming zijn met internationaal geaccepteerde eisen en wereldwijde erkenning”.