‘Best Use of Certified Timber’ – voortzetting samenwerking WAF & PEFC

Was hout belangrijk materiaal in een van jouw bouwprojecten? Is hout gekozen vanwege de vele esthetische, natuurlijke en architecturale eigenschappen of gewoon omdat hout het enige duurzame bouwmateriaal is? Zo ja, dan kan jij jouw project indienen voor een World Architecture Festival-prijs!

Voor de tweede keer sponsort PEFC de ‘World Architecture Festival (WAF) Best Use of Certified Timber Prize’ waarmee architecten en projectteams worden beloond voor het gebruik van gecertificeerd hout als een van de belangrijkste bouwmaterialen voor gebouwen die uitblinken in duurzaamheid, innovatie, kwaliteit en/of esthetiek.

“We hebben de prijs vorig jaar voor het eerst gesponsord en waren erg tevreden over de kwaliteit en diversiteit van de inzendingen”, zegt Fabienne Sinclair, hoofd Marketing bij PEFC International. “We zijn benieuwd naar de projecten die dit jaar worden ingediend.”

40 architecten uit 20 landen dienden hun projecten in om mee te dingen naar de prijs in 2018. De WAF awards zijn de enige architectuur prijzen waar architecten hun werk aan een panel van deskundige architecten collega’s pitchen.

Na een live-presentatie van de negen geselecteerde projecten, koos een jury van drie experts voor het International House in Sydney, ontworpen door Tzannes en ontwikkeld door Lend Lease, als de winnaar.

Met zijn zeven verdiepingen is International House ’s werelds hoogste commerciële gebouw volledig gebouwd van hout. Het stelt met zijn zeer lage koolstofuitstoot nieuwe maatstaven voor duurzaam bouwen. Jurylid en architect Mark Thomson vind dat het winnende project benadrukt hoe baanbrekend hout werkt in de commerciële bouw.

Waarom gecertificeerd hout(producten)?
Certificering is van belang omdat het aantoont dat het hout dat wordt gebruikt in de bouw duurzaam wordt ingekocht. Leveranciers met een certificaat kunnen aantonen dat het hout(product) dat zij leveren zijn oorsprong heeft uit een duurzaam beheerd bos.

PEFC-gecertificeerde hout en technische houtproducten als cross laminated timber (CLT), laminated veneer lumber (LVL) en glued laminated timber (glulam) zijn wereldwijd direct

beschikbaar voor bouwprojecten bij een breed scala van leveranciers. Opdrachtgevers, architecten en project teams laten zien dat er een positieve toekomstgerichte keuze is gemaakt bij ontwerp en bouw want bos blijft in stand.

Zo doe je mee
Alle projecten die worden ingevoerd voor een van de 17 Completed Building (voltooide gebouwen) categorieën komen in aanmerking voor de ‘Best Use of Certified Timber Prize’. Je vinkt eenvoudigweg het vakje naast de tekst ‘Please consider me for Best Use of Certified Timber Prize’ aan als je een project indient.

Houdt er rekening mee dat het gebruik van gecertificeerde hout(producten) een voorwaarde is om deel te nemen aan deze prijs. Tijdens het indieningsproces word je gevraagd om details te verstrekken over het percentage gecertificeerd materiaal dat in jouw project is gebruikt. De deadline voor deelname is 3 mei 2019!

Over WAF
Het World Architecture Festival en Awards is ’s werelds grootste, live, inclusieve en interactieve globale architectuur awards programma en festival. Architecten komen tezamen om te delen, inspireren en van uitmuntende architectuur te vieren. Het Festival is van 4 tot en met 6 december in Amsterdam.

Verdere informatie:

– Bezoek de website van het World Architecture Festival (Engels);

Meer informatie over WAF Best Use of Certified Timber Prize 2018 (Nederlands);

– Maak kennis met Tzannes Architecture en het International House in Sydney, winnaar 2018.