Duurzaam op de 1e plaats
May the forest be with you.

Dinsdag 10 oktober is ‘de dag van de duurzaamheid’, een dag waarop organisaties en consumenten stil staan bij wat zij nog duurzamer kunnen doen. Bijvoorbeeld groene energie, beter scheiden van afval en geen plastic tasjes gebruiken. Maar wat betekent duurzaam?

Volgens van Dale is de betekenis van ‘duurzaam’:

1.    Lang durend

2.    Weinig aan slijtage of bederf onderhevig

3.    Het milieu weinig belastend

In deze volgorde. ‘Het milieu weinig belastend’ komt pas op de 3e plaats en dat terwijl het woord duurzaam volgens meerdere bronnen, waaronder de organisatie Milieukeur, zijn oorsprong vindt in de bosbouw en de visserij. Zeker bosbouw verwondert mij totaal niet. Dat begrijp je natuurlijk, want ik werk voor het internationale keurmerk dat staat voor duurzaam bosbeheer.

Bij PEFC werken we er elke dag aan om ‘duurzaam’ bij iedereen op de kaart te zetten, van boseigenaren, bedrijven, overheden tot en met consumenten. Door bos duurzaam te beheren volgens de eisen van het PEFC keurmerk kan namelijk gecontroleerd gegarandeert worden dat het bos behouden blijft. Dat is goed, niet alleen omdat daardoor de bomen in het bos de gelegenheid krijgen om te groeien, sommige worden wel honderden jaren oud, maar ook omdat de dieren en planten in het bos daardoor hun leefomgeving behouden. Dus de biodiversiteit wordt beschermt. Tevens zijn zo’n 1,6 miljard mensen, volgens FAO, afhankelijk van het bos omdat zij er in leven, wonen en er een inkomen door hebben. Wist je trouwens dat bossen belangrijk zijn voor het leveren en zuiveren van water? Bossen leveren zo’n 75% van het beschikbare zoetwater in de wereld. Er zijn nog meer positieve punten te noemen over het bos en de functies die het bos heeft. Wil je meer lezen? Lees dan eens de punten op onze website dan weet je gelijk de invulling die PEFC levert op de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties.

Duurzaam staat voor mij en al mijn collega’s dus op de 1e plaats, maar belangrijker, ook bij de 1.000.000 boseigenaren en ruim 18.600 bedrijven die het PEFC certificaat al hebben. Gelukkig blijven die aantallen wereldwijd groeien.

Help jij ook mee de wereld te verduurzamen? Zet duurzaam bosbeheer dan op de 1e plaats en kies voor producten die gemaakt zijn van hout uit PEFC-gecertificeerde bossen door PEFC-gecertificeerde bedrijven. Je kan de producten herkennen aan het PEFC logo.

Fijne duurzame dinsdag.

Patricia

Blog geschreven door Patricia Dolman, marketing en communicatie PEFC Nederland.