Geef feedback op de nieuwe PEFC Benchmark die op de EUDR is afgestemd

Belanghebbenden worden uitgenodigd om feedback te geven op de voorgestelde wijzigingen in de PEFC Benchmark voor duurzaam bosbeheer afgestemd op de EUDR-vereisten. Deadline voor commentaar is 13 juli 2024.

De publieke consultatie is geopend om feedback te geven op de gewijzigde en nieuwe eisen in de Benchmark voor duurzaam bosbeheer (Standaard 1003). De consultatie is open tot 13 juli 2024.

PEFC blijft certificaathouders ondersteunen: ook bij de EUDR

De afgelopen maanden hebben de diverse Werkgroepen onder begeleiding van het technische team van PEFC International aanzienlijke vooruitgang geboekt om certificaathouders te ondersteunen bij de naleving van de EUDR. Terwijl de nieuwe PEFC EUDR DDS PEFC Chain of Custody-gecertificeerde organisaties zal helpen om aan hun EUDR-verplichtingen te voldoen, zullen de wijzigingen aan de Benchmark ervoor zorgen dat de grondstoffen die uit een PEFC-gecertificeerd bos komen ook aan de EUDR-vereisten voldoen.

Om ervoor te zorgen dat PEFC-gecertificeerde grondstoffen uit PEFC-gecertificeerde bossen conform de EUDR zijn, heeft de PEFC Sustainability Forest Management (SFM) Werkgroep een aantal eisen gewijzigd en toegevoegd aan de PEFC Benchmark (ST 1003).

De nationale schema’s van de leden van PEFC worden opgesteld op basis van deze Benchmark. Dat betekent dat de inhoud van nationale standaarden, zoals die van PEFC Nederland, moet voldoen aan de daarin genoemde eisen. Feedback gegeven vanuit Nederlands perspectief is derhalve belangrijk.

Geef jouw feedback

De SFM Werkgroep nodigt je uit om feedback te geven

De PEFC SFM  Werkgroep bestaat uit belanghebbenden. Voor de identificatie van belanghebbenden gebruikt PEFC regels zoals gedefinieerd door de Verenigde Naties in Agenda 21 zijnde: bedrijven en industrie; NGO’s; wetenschappelijke en technologische

gemeenschappen; boeren en kleine boseigenaren; arbeiders en vakbonden; lokale autoriteiten; inheemse bevolking; vrouwen en jongeren.

In de afgelopen maanden heeft de Werkgroep gewerkt aan de wijzigingen en nieuwe eisen in de Benchmark voor duurzaam bosbeheer. Omdat publieke consultaties een essentieel onderdeel zijn van het ontwikkelingsproces van PEFC-standaarden nodigt de SFM Werkgroep belanghebbenden uit om feedback te geven op het conceptdocument. Elke gemaakte opmerking wordt besproken door de Werkgroep.

De consultatie is open tot 13 juli 2024. Geef je feedback.

Gewijzigde eisen

De voorgestelde wijzigingen hebben betrekking op de beschikbaarheid van geolocatie en definities als voor bosdegredatie.

Webinar

Op 12 juni  om 09:00 en 15:00 uur is er een webinar over de voorgestelde wijzigingen. De webinar is voor iedereen toegankelijk.

Verdere informatie