Het hoogste hybride houten gebouw van Nederland

Deze houten woontoren ontworpen door Team V Architecture van 21 verdiepingen is wel 73 meter hoog en ligt aan de Amstel in Amsterdam. Met deze hoogte is HAUT het hoogste hybride houten gebouw van ons land en een van de hoogste ter wereld. Na twee jaar ontwikkelen en ontwerpen, en drie jaar bouwen was dit unieke gebouw begin 2022 helemaal klaar. 

Voor alleen de constructie van het gebouw al werd meer dan 2.800 m3 (PEFC-gecertificeerd) hout gebruikt, waarin in zijn totaliteit zo’n 1.800 ton CO2 opgeslagen is. Hierdoor werd de CO2-voetafdruk aanzienlijk verminderd met 50% in vergelijking met de bouw van een conventioneel gebouw.

HAUT is daarnaast met een score van 90,8%, BREAAM Outstanding gecertificeerd. Een erkenning die wereldwijd aan slechts een handvol hoogbouwwoningen is toegekend en het eerste woonproject in Nederland dat dit heeft bereikt. 

Duurzaam wonen in de stad
Het houten woongebouw telt 52 luxe appartementen met uitzicht over onze hoofdstad. HAUT, ontwikkeld door Lingotto en ontworpen door Team V Architecture, is een prototype voor het bouwen van innovatieve en milieuvriendelijke hoogbouw houtconstructies. 

HAUT werd gebouwd met een vernieuwend houten hoogbouwconstructie. De constructie, vloeren en wanden zijn gemaakt met (gedeeltelijk prefab) Cross Laminated Timber (CLT). Het ontwerpprincipe voor HAUT was hout waar het kon, beton en staal waar het moest vanwege de hoge grondwaterdruk aan de Amstel.

In de prijzen
Al voordat HAUT af was viel het gebouw al in de prijzen: het ontwerp won namelijk al de International BREEAM Award in de categorie ‘Homes – Designs’ in 2018.

Ook daarna heeft HAUT al veel in de schijnwerpers gestaan en diverse onderscheidingen gewonnen, zoals de Best of Best in de categorie ‘Green Architecture’ and ‘Residential Architecture – Multi Unit’ of the Architecture Master Prize.
En is HAUT onder andere genomineerd voor de Best Use of Certified Timber Prize van het World Architecture Festival (WAF) en last but not least winnaar van de Nederlandse Nationale Houtbouwprijs. 

Het hout voor HAUT
Het hout voor HAUT is afkomstig uit Oostenrijkse PEFC-gecertificeerde bossen van Mayr Melnhof. De hoeveelheid hout gebruikt voor HAUT groeit in minder dan 2 uur terug in deze Oostenrijkse bossen.

Binderholz produceerde de CLT, waarna Brüninghoff de laatste bewerkingen verrichte in Duitsland. Hierdoor was er zeer weinig afval op de bouwplaats in Amsterdam. Het Nederlandse aannemersbedrijf JP van Eesteren realiseerde de bouw van het hybride gebouw aan de Amstel. 

Wereldwijd wordt bio-based bouwen steeds populairder, meer en meer worden de natuurlijke eigenschappen van hout omarmt. Hoewel sfeer en akoestiek een belangrijke factor zijn, is de belangrijkste drijfveer voor de toename van hout in de bouw het potentieel om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen.

Het in totaal 2.800 m3 kruislaaghout dat werd gebruikt om de woontoren HAUT te bouwen slaat ruim 2,1 miljoen kilogram koolstofdioxide op.

Timmer ook de keten dicht
Maak gecertificeerd hout een voorwaarde voor elk bouw- of interieurproject ongeacht de omvang. Door PEFC-gecertificeerd materiaal te specificeren, krijgen bossen meerwaarde en geef je boseigenaren wereldwijd de prikkel om hun bos ook duurzaam te beheren waardoor het aanbod van duurzaam hout nog groter wordt. 

Kies vervolgens voor houtproducenten en bouwers met het PEFC handelsketencertificaat. Zo timmeren we samen de hele keten dicht en is aantoonbaar dat een bouwproject duurzaam is.

Op deze manier beschermen we met zijn allen de bossen én gaan we klimaatverandering tegen doordat de totale CO2-opslag wordt vergroot.

Project feiten:
Ontwikkelaar: Lingotto
Ontwerp: Team V Architectuur
Advies constructie: Arup
Boseigenaar:* Forstbetrieb Mayr-Melnhof-Saurau
Houtproducent:* Binderholz
Houtbewerking:* Brüninghoff
Aannemer:* JP van Eesteren

* Deze organisaties zijn PEFC-gecertificeerd en timmeren samen de keten dicht.

Foto’s: © Jannes Linders / Team V Architectuur & PEFC Nederland