Hout uit Rusland en Wit-Rusland blijft voor onbepaalde tijd ‘conflicthout’

Sinds maart 2022 wordt al het hout afkomstig uit Rusland en Wit-Rusland beschouwd als ‘conflict hout’ en mag het niet worden gebruikt in PEFC-gecertificeerde producten. Het bestuur van PEFC International heeft verklaart dat de classificatie ‘conflicthout’ voor onbepaalde tijd is verlengd. Het bestuur blijft de situatie regelmatig volgen.

De classificatie dat hout uit Rusland en Wit-Rusland ‘conflicthout’ is, volgde op een buitengewone vergadering van het bestuur van PEFC International in maart om de militaire agressie van Poetin tegen Oekraïne en de gevolgen daarvan voor PEFC en PEFC-gecertificeerde boseigenaren en bedrijven te bespreken.

De classificatie dat hout uit Rusland en Wit-Rusland moet worden gecategoriseerd als ‘conflicthout’ is gebaseerd op Resolutie A/RES/ES-11/L.1 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties “Agressie tegen Oekraïne” op 2 maart 2022.

Als je vragen hebt of meer informatie wenst, bezoek dan onze pagina met veel gestelde vragen over ‘conflicthout’ of neem contact op met conflict-timber@pefc.org.

Technische uitleg:

De PEFC Chain of Custody-standaard beschouwt ‘conflicthout’ als een ‘controversiële bron’ (PEFC ST 2002:2020 3.7), die niet kan worden gebruikt in PEFC-gecertificeerde productgroepen (PEFC ST 2002:2020 Bijlage 1 6.1). ‘Conflicthout’ wordt gedefinieerd als “Hout dat ergens in de handelsketen is verhandeld door gewapende groepen, of het nu rebellengroepen of normale soldaten zijn, of door een civiel bestuur of haar vertegenwoordigers, betrokken in gewapende conflicten hetzij om conflicten te bestendigen of om te profiteren van conflictsituaties voor persoonlijk gewin (…) Conflicthout is niet per definitie illegaal”, ofwel: de exploitatie zelf van het hout kan een directe oorzaak zijn van het conflict.(PEFC ST 2002:2020, 3.6).