Ontdek de finalisten voor de Best Use of Certified Timber Prize

De top 3 voor de World Architecture Festival Best Use of Certified Timber Prize zijn bekend: het nieuwe universiteitsgebouw van NTNU Gjøvik in Noorwegen, een kamp in Aboriginal land in Tasmanië en een Expo-paviljoen uit Milaan dat werd herboren als een school in Libanon.

NTNU Gjovik University – Reiulf Ramstad Arkitekter

Het nieuwe universiteitsgebouw voor NTNU Gjøvik is ontworpen als een gids voor een duurzame toekomst, waarbij gecertificeerd hout de belangrijkste bouwstof is. Het gebouw is een gecertificeerd “Plus House”, wat aangeeft dat het meer energie levert dan het verbruikt.

Het gebouw is gemaakt van onbehandeld, gecertificeerd vurenhout (den en spar) en wordt enkel ondersteund door beton. Alle materialen werden geleverd door lokale leveranciers om de lokale traditie van het bouwen met hout te ondersteunen. 90% van het hout dat voor de constructie wordt gebruikt, wordt herplant.

Het nieuwe universiteitsgebouw is een inspiratiebron, waarbij daglicht en openheid voorop staan in het ontwerp. Door de studenten van NTNU Gjøvik bij het bouwproces te betrekken, had het project aanvullend een educatief doel.

Krakani Lumi Camp – Taylor and Hinds Architects

Het Krakani Lumi Camp ligt in het Noordoostelijke Nationale Park van Tasmanië en dient als halte voor rondleidingen door het Aboriginal-land in Tasmanië. Het is gebouwd voor de Aboriginal Land Council, daarom was een belangrijke prioriteit van het project milieubewustzijn en respect voor de inheemse cultuur.

De enige materialen die voor de bouw werden gebruikt waren gecertificeerd en lokaal geproduceerd hout en metaal. Dankzij het oppervlak van donker, verkoold hout en de omliggende oevers is het kamp goed gecamoufleerd en nauwelijks zichtbaar wanneer het niet wordt gebruikt.

Het openen van de schuifdeuren onthult het warme half-koepelvormige interieur, bekleed met zwart hout, geïnspireerd door de traditionele constructies van de eerste bewoners van Tasmanië.

Door het ontwerp met een oppervlak dat het interieur verbergt, vertelt Krakani Lumi het verhaal van verbergen en onthullen, wat in de Aboriginal-verhalen ook gebeurd die tijdens de rondleidingen door hun land worden verteld.

Save the Children Expo Milano 2015 – AOUMM srl stp

Ontworpen als tijdelijk paviljoen voor de Expo 2015 in Milaan, biedt de constructie de mogelijkheid om ergens anders gedemonteerd en heropgebouwd te worden. Dankzij de flexibiliteit van het ontwerp kan het gebouw worden gebruikt als een schoolgebouw voor Syrische vluchtelingen in Libanon, waar het klaslokalen biedt voor 300 leerlingen.

Met als doel om een inheemse houtsoort nieuw leven in te blazen, is het belangrijkste hout dat voor het gebouw wordt gebruikt, gecertificeerd zilverspar, bekend als de ecologische boom van Europa. De succesvolle reconstructie van het gebouw in Libanon zonder tekenen van achteruitgang, geeft blijk van de hoge kwaliteit van het hout.

Het paviljoen is gebouwd met behulp van energie uit water en biomassa en is daarom een belangrijk voorbeeld van duurzaamheid in de bouw.

De Best Use of Certified Timber Prize wordt ondersteund door PEFC

Dit jaar belonen het World Architecture Festival en PEFC voor het eerst de Best Use of Certified

Timber Prize, waarbij architecten en projectteams worden erkend voor hun gebruik van gecertificeerd hout als hoofdconstructiemateriaal.

In totaal hebben 40 architecten uit meer dan 20 landen hun projecten ingediend. Hoewel gecertificeerd hout een kernconstructiemateriaal is, variëren de soorten en doeleinden van de gebouwen sterk, wat de veelzijdigheid van hout als constructiemateriaal aantoont.

De winnaar van de Best Use of Certified Timber Prize wordt geselecteerd op het World Architecture Festival (WAF) in Amsterdam op 30 november 2018.

Verdere informative:

Foto’s: NTNU Gjovik University, Taylor and Hinds Architects, AOUMM S.r.l S.t.p