PEFC Jaarbijeenkomst over EUDR en bomen

Kom je ook ‘bomen’ dinsdagmiddag 10.10 in Driebergen?

Bij PEFC hebben we ons altijd ingezet voor duurzaam beheer en bescherming van bossen. We erkennen echter ook dat bomen niet alleen in bossen groeien, daarom is certificering van bomen buiten het bos nu ook mogelijk is. Tegelijkertijd rolt de EU nieuwe regelgeving uit over de houtsector. De jaarbijeenkomst van PEFC heeft dan ook twee thema’s: EUDR en bomen buiten het bos.

Bomen vormen de levensaders van onze planeet. Ze vervullen niet alleen de essentiële rol van het absorberen van CO2, maar spelen ook een vitale rol bij het in stand houden van de biodiversiteit en zuiveren lucht en water. Bovendien is hout de meest duurzame grondstof en kan aanzienlijk bijdragen aan de circulaire economie en een positieve impact hebben op klimaatverandering. Kort samengevat, bomen hebben een onschatbare waarde voor zowel mens als natuur.

PEFC Jaarbijeenkomst

Op dinsdagmiddag 10 oktober zal de PEFC Jaarbijeenkomst plaatsvinden op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen. De gastheer van de middag is Maarten Willemen, voorzitter van PEFC Nederland.

Tijdens deze bijeenkomst zullen de Bomen Buiten het Bos centraal staan. Nederland herbergt een indrukwekkend aantal van ongeveer 340 miljoen bomen, waarvan maar liefst 180 miljoen zich buiten de bosgebieden bevinden, verspreid over steden, dorpen, langs akkers en weilanden, in singels en bij erfgrenzen.

Gedurende de middag zullen diverse sprekers presenteren vanuit een ieders specialisatie en achtergrond over bomen, en je krijgt uitleg over de PEFC-certificering van Bomen Buiten het Bos. De sprekers zijn:

  • Erik Bakker, contractbeheerder Groen bij de Gemeente Zwolle
  • Hans Gierveld, adjunct rentmeester bij Landgoed Twickel. Naast bos is op Landgoed Twickel ook veel landbouwgrond en coulisselandschap aanwezig met bomen.
  • Marten de Groot, National Secretary van PEFC Nederland

Zowel de Gemeente Zwolle als Landgoed Twickel zijn zich aan het voorbereiden om het PEFC-certificaat voor Bomen Buiten het Bos te behalen.

PEFC & EUDR

Sinds 29 juni is de EUDR (EU Deforestation Regulation) in werking. Houtbedrijven moeten uiterlijk 30 december 2024 voldoen aan de wetgeving.

Maja Drča van PEFC International is actief betrokken bij een belangrijke werkgroep die verantwoordelijk is voor de implementatie van deze wetgeving, met speciale aandacht voor kleine boseigenaren en kleine bedrijven. Daarnaast is ervoor gezorgd dat de Chain of Custody Guidance (richtlijn) van PEFC in lijn is met de verwachtingen van de Europese Unie. Deze PEFC-richtlijn geeft uitleg en verduidelijking over de Chain of Custody standaard. Tijdens de middag zal Maja meer vertellen over PEFC en de EUDR en uitleggen wat de EUDR betekent voor PEFC-gecertificeerde bedrijven (Engelstalig).

Om 16.30 uur eindigen we de middag met een hapje en een drankje.

Bereikbaarheid
Sparrendaal in Driebergen (Hoofdstraat 89, 3971 KE) is goed bereikbaar met OV en <5 minuten van de snelweg af. Gratis parkeren is mogelijk in de nabijgelegen Bosstraat (navigatie instellen op: Bosstraat 11, Driebergen-Rijsenburg).

Geïnteresseerd? Meld je aan

De jaarlijkse bijeenkomst van PEFC Nederland is op dinsdagmiddag 10 oktober van14.00– 17.00 uur (registratie vanaf 13.30), met na afloop een netwerkborrel. De locatie is centraal in het land op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg. Aanmelden kan via e-mail, info@pefc.nl, of telefonisch 030 693 0040.