“Samen zullen we het verschil maken”

“We hebben een paradigmaverschuiving nodig in hoe de samenleving de hele waardeketen van bossen en bomen waarneemt”, zei Ben Gunneberg van PEFC International toen hij de 22e PEFC General Assembly opende in Helsinki, Finland.

“De maatschappij staat op een kruispunt en de strategische richting die we kiezen biedt ons de kans om de echte waarde van duurzame bossen en hun bijdrage aan de samenleving te tonen om de duurzame ontwikkelingsdoelen – Sustainable Development Goals – van de Verenigde Naties te bereiken.”

“Klimaatverandering, een groeiende stedelijke wereldbevolking, samenwerkingsuitdagingen, dat zijn allemaal zaken die we moeten aanpakken om aan te tonen hoe bossen een belangrijk onderdeel van de oplossing vormen,” benadrukt Ben, CEO van PEFC International.

“Te lang heeft de samenleving bosbouw gezien als een deel van het probleem in plaats van de oplossing. Door afhankelijk van elkaar te werken met een positieve houding, kennis te delen, samen te werken, elkaar te helpen en te handelen op lokaal, nationaal en internationaal niveau, kan en zal de PEFC-familie van bijna 40 nationale boscertificeringssystemen (en nog steeds groeiende) en meer dan 25 internationale leden, de perceptie van de maatschappij veranderen en de bossen in de kern van de oplossingen plaatsen voor deze uitdagingen.”

“Als wereldwijde alliantie van nationale boscertificeringssystemen is iedereen onafhankelijk, maar door samen te werken kunnen we de impact van ons werk benutten en zoveel meer bereiken.”

“Ik vraag u om zorgvuldig te bespiegelen wat we kunnen doen om de hele organisatie te ondersteunen en om op die reflecties te acteren. Denk ook eens na over welke hulp je van anderen nodig hebt en vraag om die hulp. Samen, afhankelijk van elkaar, zullen we het verschil maken, “vervolgde Ben.

Bosbouw is het verleden, het heden en de toekomst!
Ben maakte ook van de gelegenheid gebruik om enkele van de fantastische gezamenlijke werkzaamheden van PEFC-leden over de hele wereld onder de aandacht te brengen. Lees voor meer over deze werkzaamheden in onze speciale editie PEFC Week-nieuwsbrief.