Ondernemers

Waarom Chain of Custody certificering?
Als ondernemer, die werkt met hout of papier producten, heb je steeds meer te maken met opdrachtgevers die, gedreven vanuit de duurzaamheidsgedachte binnen hun eigen organisatie, vragen naar duurzame producten. Een kort, maar krachtig antwoord hierop is een product met het internationaal erkende PEFC-keurmerk aan te bieden. Het alomvattende eisenpakket van het PEFC-keurmerk garandeert dat de duurzaamheidseisen van uw opdrachtgever op alle vlakken ingevuld worden. Om terecht gebruik van het PEFC-keurmerk te waarborgen is er PEFC Chain of Custody certificering nodig.

Jouw bedrijf wil de ingekochte PEFC producten ook weer met PEFC label verkopen. Wat zijn de vereisten hiervoor?

  • Jouw bedrijf heeft een “PEFC Chain of Custody” certificaat nodig. Kort gezegd, binnen jouw organisatie moeten maatregelen getroffen worden om te waarborgen en aantoonbaar te maken dat wat jij als PEFC-gecertificeerd inkoopt traceerbaar is en dus als PEFC-gecertificeerd product verkocht kan worden. De exacte eisen vind je in de PEFC Chain of Custody standaard. Tip: start met dit 8 stappenplan door te lopen.

 
Crown van Gelder - PEFC gecertificeerd papier

  • Waarborg en Controle: Een onafhankelijke certificeerder controleert de administratie en werkwijze van uw bedrijf en garandeert zo naar uw klanten de betrouwbaarheid van uw PEFC-claim op de leveringsdocumenten en op het product.

Dit geldt voor alle schakels in de keten van bosbeheer tot aan het eindproduct. Zo heeft een klant de zekerheid dat het product uit duurzaam beheerd bos komt. PEFC Chain of Custody gecertificeerde bedrijven wereldwijd vindt u in een openbaar PEFC-database.

PEFC Chain of Custody gecertificeerde bedrijven ontvangen een welkomstpakket met o.a. een plaquette welke duidelijk maakt dat het bedrijf een PEFC-certificaat heeft.

Hoe behaal je een Chain of Custody certificaat?
Doorloop het 8 stappenplan voor het behalen van het PEFC Chain of Custody certificaat. Voor een vrijblijvende en kosteloze toelichting kun je contact opnemen met iemand van het PEFC team. Voor op maat advies kun je contact opnemen met een één van de adviseurs of groepsmanagers (zie “wie kan mij op gang helpen”).

Een daarvoor geaccrediteerde certificerende instelling geeft het Chain of Custody certificaat af aan jouw organisatie. Deze certificerende instelling geeft het certificaat af na een audit (controle) bij jouw organisatie.

Bedrijven met het Chain of Custody certificaat mogen het PEFC-keurmerk voeren. Na het behalen van jouw PEFC-certificaat wordt jouw bedrijf geregistreerd ook in het openbare PEFC-database. Het certificaat geeft je het recht om PEFC-gecertificeerde en gelabelde producten te verkopen. Het certificaat en de claim op leveringsdocumenten zijn het bewijs voor jouw handelspartners en consumenten dat jouw bedrijf hout- en houtproducten, als papier en karton, uit duurzaam beheerde bossen aan hen verkoopt.

Lees het PEFC Chain of Custody 8 stappenplan of lees eerst de brochure.

 
PEFC gecertificeerde kozijnen
Heijmans PEFC gecertificeerd hout hockeyclub Den Bosch
Stap 1 is om te kijken welk soort certificaat past bij het bedrijf:

Het individuele Chain of Custody certificaat 
Je bent zelfstandig bezitter van het PEFC-certificaat.

Het multi-site Chain of Custody certificaat
Beschikt uw bedrijf over meerdere productielocaties, filialen, vestigingen of franchisenemers, dan kunt u die of een aantal daarvan onder één certificaat brengen: het multi-site certificaat. Voorwaarde is dat al deze locaties een gemeenschappelijk eigendom, management of andere organisatorische relatie hebben. De deelnemende locaties en bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het voldoen aan de PEFC CoC eisen en hebben daar een centrale interne coördinator voor aangesteld. Elke deelnemer moet individueel aan de eisen voldoen. De coördinator ziet daarop toe.

Chain of Custody groepscertificaat
Midden- en kleinbedrijf (met een jaaromzet van niet meer dan € 10 miljoen en max. 50 FTE) kan zich aansluiten bij een PEFC-groepscertificaat. Voor en relatief kleine organisatie kan een eigen certificaat, in de aanloopfase, een te groot beslag leggen op de personele bezetting, “het werk gaat gewoon door”. Je kan je dan aansluiten bij een bestaand groepscertificaat waaronder meerder bedrijven hangen. De voordelen zijn lagere kosten dan bij een individueel certificaat en begeleiding bij het behalen/behouden van het certificaat

Het Chain of Custody projectcertificaat
Het PEFC-projectcertificaat is een optie voor bijvoorbeeld een (groot) project waaraan één of meerdere (onder)aannemers werken. Er is één hoofdverantwoordelijke organisatie, bijvoorbeeld de hoofdaannemer, die de controle over het PEFC-project heeft en de inkoop van hout-/papierproducten regelt via gecertificeerde leveranciers. In tegenstelling tot bovenstaande doorlopende certificaattypes loopt dit certificaat niet door voor toekomstige projecten. Voor een nieuw project, vraagt u opnieuw een projectcertificaat aan.

 

Wat kost Chain of Custody certificering?
Bedrijven die een PEFC Chain of Custody-certificaat bezitten, betalen een deelnemersbijdrage aan PEFC Nederland. PEFC Nederland gebruikt deze bijdrage om duurzaam bosbeheer te promoten. De jaarlijkse deelnemersbijdrage is gebaseerd op de jaarlijkse omzet van een bedrijf*, zie staffel hieronder. In het overzicht hieronder kun je zien welke bijdrage voor jouw bedrijf geldt. Om de administratielast laag te houden wordt de bijdrage inbegrepen in de kosten van de certificeerder. De certificeerder draagt deze bijdrage af aan PEFC Nederland.

Als deelnemer bent je lid van de Vereniging PEFC Nederland en heb je het recht om het PEFC logo of label (op producten en communicatiematerialen) te gebruiken. Voor het gebruik van het PEFC logo/label is wel een (gratis) licentie overeenkomst nodig. Deze kun je kosteloos bij ons opvragen.

* PEFC Nederland vraagt op dit moment van auditors om de gehele omzet van bedrijven te vragen. Dit doen wij omdat PEFC International dit van ons verlangt. Deze informatie wordt uiteraard beschermd opgeslagen en zal nooit publiekelijk beschikbaar komen. PEFC Nederland gebruikt de omzetgegevens alleen om te bepalen in welke omzetcategorie het bedrijf valt.

 
Heijmans PEFC hout hockeyclub Den Bosch
Heijmans PEFC hout hockeyclub Den Bosch

Omzetcategorieën
(miljoen € / jaar)
Deelnemersbijdrage
(€ / jaar)
  0 – 1 183,–
>1 – 5 362,–
>5 -10 493,–
>10 – 25 734,–
>25 – 50 875,–
>50 – 100 1494,–
>100 – 500 2484,–
>500 3752,–
Bedragen per 1 januari 2024, exclusief BTW.

De deelnemersbijdrage voor een projectcertificaat is een éénmalige bijdrage van € 760,– (excl. BTW), ongeacht de totale kosten en tijdsduur van het project.

De kosten die een certificeerder berekent, zijn voornamelijk gebaseerd op de tijd die hij/zij nodig heeft voor de controle(s) in jouw bedrijf. Dit hangt weer af van de grootte en complexiteit van jouw bedrijf. De certificeerder kan je vertellen welke kosten je kunt verwachten. Kleinere bedrijven kunnen kosten besparen door deel te nemen aan een groepscertificaat.

Naast de kosten van de certificeerder zal jij zelf de nodige tijd moeten geven en mensen moeten inzetten aan de voorbereiding en de implementatie van de Chain of Custody. Het is nog makkelijker als je bedrijf al andere kwaliteitssystemen als bijvoorbeeld ISO toepast.

 

 
Heijmans PEFC gecertificeerd hout hockeyclub Den Bosch

Wie kan mij opgang helpen?
Voor extra hulp bij het invoeren van de Chain of Custody werkwijze binnen jouw bedrijf kan jij je wenden tot een adviseur of een groepsmanager.

Groepsmanagers:

 
Heijmans PEFC gecertificeerd hout hockeyclub Den Bosch
Heijmans PEFC gecertificeerd hout hockeyclub Den Bosch

Adviseurs:

 
Raab Karcher PEFC gecertificeerd hout

Certificeerders
Het certificeren en de bijbehorende (periodieke) controle van jouw bedrijfsvoering wordt uitgevoerd door een onafhankelijke certificerende instelling, niet door PEFC zelf. De certificeerders voldoen aan de eisen die PEFC stelt en zijn geaccrediteerd door de Nederlandse Raad voor Accreditatie. Deze Raad wordt weer gecontroleerd door het IAF (Intenational Accrediation Forum). De Certificerende Instelling kan je precies vertellen hoe het in zijn werk gaat en hoe jij je het beste kunt voorbereiden op het proces.

De volgende certificeerders zijn door PEFC Nederland erkend:

 

 
IEB - PEFC Certificaat uitreiking