Aannemer

 “Natuurlijk wil ik dat mijn kinderen later ook nog in het bos kunnen rond wandelen.
Het hout dat uit duurzaam beheerde bossen komt, heeft altijd de voorkeur.”

Hans Herrebouw, Heijmans.

Waarom een certificaat halen?

Bouwen met hout wordt steeds populairder. Een van de voornaamste redenen van de populariteit is omdat hout een milieuvriendelijk bouwmateriaal is: hout slaat immers CO2 op.

Maar je wilt natuurlijk dat het hout dat je gebruikt uit een duurzaam beheerd bos komt zodat je zeker weet dat bos bos blijft, dat de biodiversiteit in bossen in stand wordt gehouden of wordt verbeterd en dat er veilig gewerkt wordt.

Daarom is het PEFC keurmerk belangrijk. Met een PEFC-certificaat zorg je ervoor dat je aan je klanten kan laten zien dat jullie er, samen met alle andere partijen in de keten, voor onze bossen zijn. Bovendien eisen belangrijke partijen bij inkoop, zoals de Nederlandse overheid, dat hout gecertificeerd moet zijn.

Hoe werkt dat dan?

Een certificaat behaal je al in 8 stappen.

In het kort komt het erop neer dat je gecertificeerd materiaal inkoopt en dat materiaal vervolgens zo verwerkt dat je na de levering aan jouw klant kunt aantonen dat het door jou geleverde materiaal uit jouw ‘PEFC voorraad’ komt.

Deze systematiek wordt eens per jaar gecontroleerd door een onafhankelijke certificerende instelling.

Wil je een certificaat voor één project?Dan is een projectcertificaat iets voor je. Maar denk je dat je in de komende vijf jaar meerdere projecten gaat bouwen waarin je gecertificeerd materiaal wilt verwerken? Dan is een individueel of een groepscertificaat iets om over na te denken.

Binnen wat voor termijn heb ik een certificaat?

De snelheid van het behalen van een certificaat is van veel factoren afhankelijk.

  • Koop je al gecertificeerd materiaal in?
  • Heb je al een ander certificaat?
  • Hoe groot is jullie bedrijf?

Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen kan het zijn dat het binnen een paar weken tot een paar maanden geregeld is. Een oriënterend gesprek met een certificeerder of groepsmanager geeft je een indicatie van de termijn.

Hoeveel kost het?

De jaarlijkse kosten van een PEFC-certificaat bestaan uit twee onderdelen: je betaalt een bedrag voor de controle door de certificerende instelling of groepsmanager en je betaalt een deelnemersbijdrage aan PEFC Nederland.

  • De deelnemersbijdrage aan PEFC Nederland is afhankelijk van de jaarlijkse omzet van je bedrijf. Kijk voor een overzicht van de huidige deelnemersbijdrage op deze pagina. Op deze pagina vind je ook een lijst met groepsmanagers en certificerende instellingen. Om de administratielast laag te houden wordt de bijdrage inbegrepen in de kosten van de certificeerder. De certificeerder draagt jouw bijdrage af aan PEFC Nederland.
  • De kosten die een certificerende instelling berekent zijn voornamelijk gebaseerd op de tijd die hij/zij nodig heeft voor de controle(s) in jouw bedrijf. Bij hen kun je terecht met vragen over de duur van het behalen van een certificaat en voor een totaaloverzicht van de kosten.

De deelnemersbijdrage en contactgegevens van groepsmanagers en certificeerders kan je op deze pagina lezen.