Houten verplaatsbare tiny houses halen druk van de woningmarkt

Houten verplaatsbare tiny houses halen druk van de woningmarkt

Houten verplaatsbare tiny houses halen druk van de woningmarkt

Product Description:

ONE van Heijmans zijn prefab woningen met houten constructie en circa 39 m2 woonoppervlak voor tijdelijke huisvesting. Het houten design aan de binnen- en buitenkant van de tinyes houses geeft een warme en huiselijke sfeer en voegt in iedere omgeving een hoge belevingswaarde toe.

Het ontwerp van de woningen zijn straalt positiviteit uit, met veel licht, ruimtegevoel en hoge plafonds. Niet alleen de wanden en vloeren zijn gemaakt van hout, ook het interieur is grotendeels afgewerkt met duurzaam gecertificeerd hout: van de inbouwkasten tot de trap en van de verdiepingsvloer tot het TV/zitmeubel.

De tiny houses zijn bovendien ingericht met een complete keuken en badkamer, een ruime woonkamer, een aparte slaapkamer én een eigen voordeur.

Circulaire woningen bieden oplossingen

Circulariteit was een belangrijk aspect bij het bouwen van de woningen. Van grondstof tot complete modules. De houten bouwelementen kunnen in de toekomst opnieuw worden gebruikt en de woningen zijn eenvoudig te verplaatsen naar een andere plek. Heijmans zet met het ONE concept een goede stap in de richting van duurzame, circulaire bouwtransitie.

ONE is door het Nederlands architectenbureau MoodBuilders ontworpen en door Heijmans ontwikkeld als reactie op het gebrek aan (betaalbare) huurwoningen.

De ONE kan worden geplaatst op leegstaande stukken grond van particulieren, gemeentes of ontwikkelaars. Bijvoorbeeld op zogeheten ‘pauzelandschappen’, waar in de toekomst gebouwd zal worden, maar ook in steden, dorpskernen en randgebieden.

Zo wordt met dit concept de stukken grond op een duurzame manier en optimaal benut, worden de verschillende doelgroepen geholpen en stimuleert het de ontwikkeling en economische groei van de omgeving.

Oorspronkelijk, bijna 10 jaar geleden, was het idee om met ONE tijdelijk oplossing te bieden aan (alleenstaande) starters in de grote stad, voor wie particuliere huur niet vindbaar of financieel nog niet haalbaar is. Inmiddels heeft ONE vele doelgroepen die tussen wal en schip vallen een fijn en duurzaam thuis gegeven. Van zorginstellingen, vluchtelingen tot gescheiden mensen op allerlei plekken binnen en buiten Nederland.

Lagere CO2-voetafdruk

De ONE bestaat uit 2 modules, is licht van gewicht en makkelijk verplaatsbaar. De twee delen worden vooraf in de fabriek geproduceerd en vervolgens getransporteerd

om in één dag op locatie te plaatsen. Geprefabriceerd bouwen is efficiënter, goedkoper, minimaliseert afval op de bouwplaats en kan daarbij tot wel 50% minder CO2-uitstoot per project leiden.

Timmer ook de keten dicht

Maak gecertificeerd hout een voorwaarde voor elk bouw- of interieurproject ongeacht de omvang. Door PEFC-gecertificeerd materiaal te specificeren, krijgen bossen meerwaarde en geef je boseigenaren wereldwijd de prikkel om hun bos ook duurzaam te beheren waardoor het aanbod van duurzaam hout nog groter wordt.

Kies vervolgens voor houtproducenten en bouwers met het PEFC handelsketencertificaat. Zo timmeren we samen de hele keten dicht en is aantoonbaar dat een bouwproject duurzaam is. Op deze manier beschermen we met zijn allen de bossen én gaan we klimaatverandering tegen doordat de totale CO2-opslag wordt vergroot.

Als ontwerper geloof ik dat geprefabriceerde architectuur een mooie balans kan vinden tussen
kwaliteit, beleving en economische haalbaarheid”, zegt ontwerper Tim van der Grinten, MoodBuilders.

Project feiten:

Ontwikkelaar: Heijmans*
Ontwerp: Tim van der Grinten, MoodBuilders

* Heijmans is PEFC-gecertificeerd en timmert de keten dicht vanaf het bos tot en met bouwproject.

Foto’s: Heijmans.
Lees meer over ONE in de brochure van Heijmans.