’s Werelds eerste hotel van hout

’s Werelds eerste hotel van hout

’s Werelds eerste hotel van hout

Product Description:

Het vijfsterrenhotel MalisGarten in het Oostenrijkse Zell am Ziller is het eerste hotel ter wereld dat volledig is gebouwd met gecertificeerd hout. Van de vloerplaten tot het dak en van de draagconstructie tot de liftschacht, het vijf verdiepingen tellende wellness hotel bestaat volledig uit lokale houtsoorten waaronder spar, dennen, lariks en notenhout. Het PEFC-gecertificeerde gelijmd gelamineerd hout en dwars gelamineerd hout geldt als bijzonder sterk, mooi en duurzaam bouwmateriaal.

Het hotel is ontworpen door de gerenommeerde Italiaanse architect Matteo Thun en de bouw is volledig begeleid door het in houtbouw gespecialiseerde Oostenrijkse bouwbedrijf Binderholz. Het hotel opende in de zomer van 2020 zijn deuren. Niet alleen de constructie is gemaakt van gecertificeerd Oostenrijks hout, ook voor het interieur (zoals de deuren, meubels en parketvloeren) is gebruik gemaakt van hetzelfde bouwmateriaal.

Over het hotel en de bouw
MalisGarten (wat letterlijk de tuin van Mali betekent) telt 35 kamers die zijn verdeeld in zes verschillende categorieën. Deze categorieën zijn vernoemd naar de zes favoriete kruiden van eigenaresse Christina Binder-Egger. Alle 35 kamers hebben één ding gemeen: een aangename, warme sfeer dankzij het gebruik van hout. Aan de achterkant van het hotel is een tuin van 2.000 m2 met ontspanningsruimtes, een fruit- en kruidentuin en een binnen- en buitenzwembad.

Voor de bouw van het hotel moest rekening worden gehouden met tal van (brand) veiligheidseisen. Dankzij het uitgekiende verwarmings- en koelconcept met geothermische energie en pellet verwarming geldt het hotel als een van de duurzaamste hotels in het Zillertal. Bouwen met gecertificeerd hout is sowieso een bijzonder duurzame manier van bouwen, onder meer vanwege de kortere bouwtijd, minder transportbewegingen naar de bouwlocatie, de lagere energiekosten vanwege de isolatiewaarden van hout en het vermogen van hout om CO2 op te slaan.

Webinar: Tomorrow’s Timber Talk
Pablo van der Lugt, ondersteund door Atto Harsta, schreef het boek Tomorrow’s Timber over de vele toepassingsmogelijkheden van het duurzame bouwmateriaal hout. Speciaal voor PEFC is ook een gepersonaliseerde versie van het boek verschenen met een apart katern over PEFC. Van der Lugt en Harsta beschrijven in hun boek de vele voordelen van het gebruik van gecertificeerd duurzaam hout als bouwmateriaal.

Aan de hand van dat boek praten de schrijvers in speciale workshops/webinars (Tomorrow’s Timber Talks) architecten, ontwerpers, ontwikkelaars in de bouw, bouwers en beleidsmakers bij over de (technische) gebruiksmogelijkheden van gecertificeerd, duurzaam hout. De Tomorrow’s Timber Talks zijn erkende en geregistreerde CPD trainingen bij het Architecten Register.