Bouwdeel d(emontabel): voorbeeldproject van duurzaam en circulair bouwen

Bouwdeel d(emontabel): voorbeeldproject van duurzaam en circulair bouwen

Bouwdeel d(emontabel): voorbeeldproject van duurzaam en circulair bouwen

Product Description:

Bouwdeel d(emontabel) is een volledig circulair kantoorgebouw op het eigen terrein van architectenbureau cepezed in Delft. Het pand is met interne samenwerking van de cepezed afdelingen ontworpen. Duurzaamheid is belangrijk voor cepezed. Het bedrijf zet zich in om circulariteitsdoelen te halen, wat zich heeft geuit in het bouwproces van Bouwdeel d(emontabel).

Herbruikbaar en verplaatsbaar

Zoals de naam al suggereert, Bouwdeel d(emontabel) is volledig demontabel, een voorbeeldproject op het gebied van circulair bouwen. De componenten zijn eenvoudig uit elkaar te halen en te hergebruiken.

Zo kunnen delen van het gebouw, of het gehele gebouw, in de toekomst ergens anders weer in elkaar worden gezet. Ook is het gebouw flexibel in te delen en niet alleen te gebruiken als kantoorgebouw.

Bouwdeel d(emontabel) heeft een hybride structuur die duurzaam hout combineert met een stalen frame en veel glas. Het gebruik van lichte prefab vloerelementen van gelamineerd fineerhout (LVL) zorgde voor een verlaagde CO2-voetafdruk en voor efficiënt transport en weinig verstoring op de bouwplaats bij het installeren midden in het centrum van Delft.

Snel op zijn plaats

Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen met elk een oppervlakte van ongeveer 200 m². Een van de doelen was om het gebouw zo licht mogelijk te maken, zodat de onderdelen gemakkelijk naar de locatie konden worden getransporteerd om daar gemonteerd te worden. Ook moesten de elementen een formaat hebben wat gemakkelijk was voor transport.

Het bouwproject verliep snel: van de tekentafel tot een definitief gebouw duurde slechts zes maanden. De bouw startte in mei 2019 en werd in datzelfde jaar in september voltooid.

De extreem korte bouwtijd werd onder meer mogelijk gemaakt door een doordachte voorbereiding en een hechtte, integrale samenwerking tussen alle afdelingen van cepezed. Bij cepezed zitten alle specialisten op de verschillende vakgebieden onder één dak, waardoor de communicatielijnen kort zijn.

Klaar voor de toekomst

Het dak en de vloeren bestaan uit PEFC-gecertificeerde houten ribelementen gebaseerd op het Kerto-Ripa ontwerpsysteem van Metsä Wood. De meeste elementen zijn slank en stabiel, maar overspannen de gehele diepte van het gebouw: zo’n 10,6 meter.

Prefab bouwer De Groot Vroomshoop bracht de elementen in partijen naar de bouwplaats. In ongeveer drie dagen waren de elementen allemaal op de locatie en kon met de montage van het gebouw worden begonnen.

De elementen van Kerto gelamineerd fineerhout zijn geprefabriceerd in de fabriek van de Groot Vroomshoop door ze gedeeltelijk met elkaar te verbinden.

Het gebruik van kleine houten elementen die snel te monteren zijn, betekent ook dat het hele proces indien nodig kan worden omgekeerd. De verbindingen zijn ontworpen om gemakkelijk te kunnen demonteren.

Timmer ook de keten dicht

Maak gecertificeerd hout een voorwaarde voor elk bouw- of interieurproject ongeacht de omvang.

Door PEFC-gecertificeerd materiaal te specificeren, krijgen bossen meerwaarde en geef je boseigenaren wereldwijd de prikkel om hun bos ook duurzaam te beheren waardoor het aanbod van gecertificeerd hout nog groter wordt.

Kies vervolgens voor houtproducenten en bouwers met het PEFC-handelsketencertificaat (Chain of Custody). Zo timmeren we samen de hele keten dicht en is aantoonbaar dat een bouwproject duurzaam is.

Op deze manier beschermen we met zijn allen de bossen én gaan we klimaatverandering tegen doordat de totale CO2-opslag wordt vergroot.

Project feiten:

Ontwerp en ontwikkelaar:     architectenbureau cepezed b.v.
Constructie ontwerp:              IMd Raadgevend Ingenieurs
Houtleverancier:                     De Groot Vroomshoop*
Houtproducent:                       Metsä Wood*
* Deze organisaties zijn PEFC-gecertificeerd en timmeren samen de keten dicht.

Foto’s: ©Lucas van der Wee