Houten icoon siert Stadhuis Den Haag

Houten icoon siert Stadhuis Den Haag

Houten icoon siert Stadhuis Den Haag

Product Description:

Raadzaal Den Haag, Kerto houtentrap, PEFC gecertificeerd

De 20 jaar oude Raadzaal van het Stadhuis van Den Haag is volledig vernieuwd en gemoderniseerd. Het pronkstuk van deze verbouwing is een uit gelamineerd fineerhout opgebouwde zwevende trap, die als een rijzend icoon het atrium van het Haagse stadhuis siert.

De spiraalvormige trap die gemaakt is van PEFC-gecertificeerd hout is het resultaat van digitaal modelleren en fabriceren met de modernste technologieën. Ook  bijzonder is dat er in de zéér korte tijd van 2 maanden door het ontwerpteam, na intensief sparren, ontwerpen en monteren, een uniek technisch hoogstandje is gerealiseerd.

Op basis van de kennis en ervaring van een eerder gemaakte houten spiltrap in New York door Rietveld Architects, is er door de ingenieurs van IMd Raadgevende Ingenieurs een constructief ontwerp gemaakt. De uitdaging lag hem in de combinatie van de verschillende krachtwerkingen, de variabele doorsnede van de trap en de uitvoerbaarheid van het ontwerp. De optimale dwarsdoorsnedes van de trap zijn onderzocht aan de hand van verschillende FEM modellen. Hierin was vooral de combinatie tussen de wringmomenten, de dwarskrachten en de gelaagdheid van de te lijmen plaatdelen een belangrijk aandachtspunt. Kerto-LVL (Laminated Veneer Lumber) van Metsä Wood bleek door z’n slankheid, hoge sterkte en grote plaatafmetingen het ideale product voor elke betrokken partij. Kerto is PEFC-gecertificeerd.

Bij het technisch ontwerp was ook direct montagebedrijf René Dalmeijer betrokken. Dalmeijer heeft reeds veel ervaring opgedaan met bijzondere (trap)constructies. Hij onderstreept dat de enorme maatvastheid van de numeriek gezaagde elementen, gedegen voorbereiding en samenwerking in de ontwerpfase ervoor zorgde dat hij zeer snel en efficiënt de plaatsing kon uitvoeren.

Studio RAP/ Doornekamp Woodspecials zorgde voor de detailengineering en productie. Van alle partijen werd het uiterste verlangt om voor de Gemeente Den Haag een mooi houten Icoon te leveren. Voor de trap is het ultrasterke materiaal Kerto-Q LVL met een dikte van 36 mm ingezet. Dit LVL is vele malen sterker als traditioneel balkhout en plaatmateriaal en heeft een industriële warme look en feel. De basisplaten van 2,4 x 3m zijn in Finland geproduceerd en verder bewerkt door Studio RAP/ Doornekamp Wood Specials.

Raadzaal Den Haag, Kerto houtentrap, PEFC gecertificeerd

Tekst: Patricia Dolman, Marketing & Communicatie PEFC Nederland