Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg. Duurzaam en circulair, mede dankzij het gebruik van PEFC-hout

Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg. Duurzaam en circulair, mede dankzij het gebruik van PEFC-hout

Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg. Duurzaam en circulair, mede dankzij het gebruik van PEFC-hout

Product Description:

Het nieuwe kantoor van Triodos Bank op Landgoed De Reehorst in Driebergen-Rijsenburg heeft onlangs de internationale BREEAM Award gewonnen in de categorie Commercial – Post construction. Het gebouw is volledig opgetrokken uit duurzame bouwmaterialen, waaronder PEFC-gecertificeerd hout. Alle onderdelen zijn geregistreerd in een Madaster-materialenpaspoort, waardoor ze in de toekomst geschikt blijven voor hergebruik. Het leverde het gebouw de BREEAM-kwalificatie ‘outstanding’ op.

Het bankgebouw is ontworpen door duurzaamheidsarchitect Thomas Rau. Hij creëerde een gebouw dat bestaat uit torens van twee, drie en vijf verdiepingen die voornamelijk zijn gemaakt van duurzaam hout, staal en glas. Het dak is volledig groen en de overkapte parkeerplaatsen zijn voorzien van 3.300 vierkante meter zonnepanelen. Het ontwerp is gerealiseerd in samenwerking met interieurarchitecten van Ex Interiors en landschapsarchitecten van Arcadis. De internationale projectontwikkelaar EDGE Technologies ontwikkelde samen met Triodos Bank het kantoorgebouw, dat in 2019 werd opgeleverd. Adviesbureau Lüning heeft de gehele houtconstructie ontworpen en berekend. TBI-onderneming J.P. van Eesteren was als  hoofdaannemer verantwoordelijk voor de realisatie van het project inclusief de landschapsinrichting.

In opdracht van J.P. van Eesteren produceerde het Duitse bedrijf Derix de houten kern van het gebouw, die bestaat uit 3.200 vierkante meter kruislaaghouten (Cross Laminated Timber) wanden van 20 centimeter dik en ongeveer 1.700 vierkante meter kruislaaghouten vloeren met een dikte van 12 centimeter. Rond deze kern zijn gelamineerde houten spannen aangebracht, die voorzien zijn van een driedubbele vingerlas. Op deze manier kon de complete draagconstructie worden gemaakt van PEFC-gecertificeerd hout. Dat geldt ook voor de vloerconstructie, waarvoor 338 gelamineerde spanten en 9.500 vierkante meter vloerplaten van 12 tot 15 centimeter dikte zijn gebruikt. Daarmee komt het totale gebruikte volume in het bankgebouw op ruim 2.000 kubieke meter PEFC-gecertificeerd vurenhout.

Chain of Custody

Alle bedrijven die een bijdrage hebben geleverd aan de houtbouw van het prijswinnende gebouw zijn PEFC Chain of Custody gecertificeerd. Dat betekent dat het materiaal waar deze bedrijven mee werken, bewezen duurzaam is geproduceerd en verwerkt. In het kantoorgebouw gaat het dan niet alleen om het gebruik van duurzaam geoogst vurenhout.

Voor de bouw zijn uiteraard zo min mogelijk bomen geoogst en de bomen die wel moesten wijken voor het nieuwe pand zijn hergebruikt in het pand. Daarnaast is er ook gebruikgemaakt van hout afkomstig uit sloopwoningen in de Rotterdamse Sagenbuurt. Houten balken uit die huizen zijn schoongemaakt, opnieuw geschaafd en gebruikt in de entree van het kantoorgebouw in Driebergen- Rijsenburg.

Duurzaam en circulair bouwen is dé trend in de bouwwereld en die trend sluit perfect aan bij de filosofie van PEFC. In het recent verschenen boek Tomorrow’s Timber van Pablo van de Lugt en Atto Harsta, dat is uitgebracht in samenwerking met PEFC Nederland, speelt duurzaam bouwen een zeer belangrijke rol. Uiteraard wordt Triodos Bank ook in dat boek beschreven. Het gebouw is in alle opzichten duurzaam te noemen, het voldoet aan de aller strengste normen én de gebruikte materialen zijn ook nog eens allemaal zorgvuldig geregistreerd in een materialenpaspoort. Op die manier kunnen de materialen opnieuw worden gebruikt, mocht het gebouw in de toekomst aan het eind van zijn levenscyclus worden afgebroken. Dat geldt niet alleen voor het hout, maar bijvoorbeeld ook voor de andere materialen die zijn ingezet om het project te realiseren. Dankzij een goede registratie wordt duidelijk wat de eigenschappen van alle materialen zijn, zodat zij ook op de lange termijn hun waarde behouden.

Foto’s ©: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Circulair bouwen & PEFC

PEFC-gecertificeerd hout draagt bij uitstek bij aan een circulaire economie. Gedurende de gehele levensduur blijft CO2 opgeslagen in houten producten, ook als deze producten meerdere levensfases hebben, bijvoorbeeld van mass timber naar recycling voor panelen of ander hergebruik alvorens het hout wordt gebruikt voor bio-energie. Tijdens deze levensfases is het bos, mits onder gecertificeerd beheer, al minstens drie keer bijgegroeid. Want dat is de garantie bij gebruik van PEFC-gecertificeerd hout: de boseigenaar laat bijgroeien wat er wordt geoogst. Deze nieuwe aanplant slaat ook weer CO2 op en zo wordt de CO2-opslag steeds meer vergroot.

Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg draagt dus op meerdere manieren bij aan een circulaire economie.

Project feiten:
Locatie Driebergen-Rijsenburg
Architect RAU Architects
Klant Triodos Bank
Projectontwikkelaar EDGE Technologies en Triodos Bank
Hoofd aannemer J.P. van Eesteren, PEFC Chain of Custody-gecertificeerd
Ontwerp houtconstructie Adviesbureau Lüning
Productie houtconstructie Derix groep, PEFC Chain of Custody-gecertificeerd
Mass engineerd timber CLT, Glulam
Hoeveelheid hout / CO2 opslag 2.620 m3 (4027 ton CO2)

(Online) workshops

Aan de hand van het boek Tomorrow’s Timber geven Van der Lugt en Harsta speciale (online) workshops voor architecten, ontwerpers, ontwikkelaars in de bouw, bouwers en beleidsmakers. Tijdens die bijeenkomsten, Tomorrow’s Timber Talks geheten, worden de gebruiksmogelijkheden van duurzaam hout uitvoerig toegelicht. Het gaat dan overigens niet alleen over bijzondere gebouwen zoals Triodos, maar ook over kleinschaligere bouwprojecten.

De Tomorrow’s Timber Talks zijn erkende en geregistreerde CPD trainingen bij het Architecten Register.

Wil je meer informatie over deze workshops of je gelijk aanmelden? Dat kan op pefc.nl/talks.