Certificaat voor Nederlandse bosbeheerders

Certificaat voor Nederlandse bosbeheerders

Eerste PEFC boscertificaat De Barkel
Certificaat voor Nederlandse bosbeheerders

Product Description:

Eerste PEFC boscertificaat De Barkel
De heer Boom is sinds zijn geboorte op De Barkel met de natuur verbonden geweest. Overgrootvader Boom kocht De Barkel in 1906, toen 86 ha. groot. Ook vader en grootvader woonden hier praktisch hun hele leven. Maakte men vroeger nog gebruik van wat het bos leverde, de laatste 50 jaar is het bos steeds meer een natuurbos geworden. Alleen voor eigen gebruik wordt nog af en toe gekapt. Door deze vorm van beheer staan en liggen er ook vrij veel dode bomen. Dit is een bewuste vorm van beheer. Wim Boom: “In 2011 werd ons landgoed al verkozen tot Bos van het Jaar en kwamen we in contact met PEFC. PEFC bleek een systeem dat goed overeen kwam met onze eigen beheersfilosofie en IEB had een mooi systeem om dit te implementeren.”

Boom was niet de enige die een certificaat kreeg uitgereikt. Tijdens de Groene Dagen namen ook Hans Gierveld van Landgoed Twickel en Jan Zandvoort van Landgoed Weldam hun PEFC boscertificaat met trots in ontvangst.

Daarmee is nu 2470 ha. bos gecertificeerd. Voorzitter Kees Boon van PEFC Nederland is daar zeer mee ingenomen: “Het is mooi dat boseigenaren in Nederland nu een keuze hebben. Met PEFC hebben ze een manier van certificeren voor hún eigen manier van duurzaam bosbeheer die voldoet aan de internationaal gestelde eisen. Dat levert een goede aansluiting op de markt voor gecertificeerd hout.”

Boseigenaren kunnen individueel een PEFC-certificaat behalen, maar kunnen zich ook via een groepsbeheerder aansluiten bij een groepscertificaat.,