Hout voor Zout

Hout voor Zout

Zoutloods Assen, Woodteq, PEFC-gecertificeerd
Hout voor Zout

Product Description:

Zoutloods Assen, Woodteq, PEFC-gecertificeerd
Dat hout milieuvriendelijk, sterk, relatief licht, CO2 neutraal en hernieuwbaar materiaal is als het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, weten velen. Maar wist u dat hout ook goed is voor zout?

De provincie Drenthe en Rijkswaterstaat hebben begin dit jaar een gezamenlijk steunpunt in gebruik genomen voor de gladheidsbestrijding en het onderhoud van wegen. Een nieuwe loods van hout voor het zout is een markant onderdeel van het steunpunt. In de loods is 1.600 ton zout van Rijkswaterstaat en 3.000 ton van de provincie Drenthe opgeslagen voor de gladheidsbestrijding.

De zoutloods van 35 x 50 meter heeft een zwevend houten dak van 1.600 m² dat ondersteunt wordt door vijf omgekeerde piramides van hout. Het dak heeft een lichte helling om goede afvoer van regenwater te garanderen en goede ventilatie, wat een noodzakelijke conditie is voor zoutopslag. De architect had tevens aan de onderzijde van de houten dakconstructie een paar golven bedacht, bedoeld als herhaling van de golvende heuvels van zout. Deze wens was een enorme uitdaging, maar is volbracht en wel met 317 houten onderdelen, waarvan 287 uniek zijn!

Normaal gesproken is het rustig rond de zoutloods onder het PEFC gecertificeerd dak, maar als het gaat vriezen is het een druk af- en aanrijden van strooiwagens. In de pauze kunnen medewerkers in Assen genieten van een kopje koffie in de kantine, ook daar zijn zij omringd door gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen.

Ontwerp: 24H-architecture;
Opdracht: Rijkswaterstaat Noord-Nederland en Provincie Drenthe.

PEFC-gecertificeerde betrokken partijen in de handelsketen:
Aannemer: Geveke Bouw;
PEFC houten dak: Woodteq.

Tekst: Patricia Dolman, Communicatie PEFC Nederland