Houten pallets

Houten pallets

Houten pallets

Product Description:

Pallet, PEFC gecertificeerd
De Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV), de brancheorganisatie voor producenten, handelaren en reparateurs van houten verpakkingen als pallets, onderstreept al jaren het nut en de noodzaak van duurzame houten verpakkingen en het behalen van een Chain of Custody-certificaat.

Het belang om met duurzaam hout te werken werd onlangs weer bevestigd door de Life Cycle Analysis (LCA) van pallets door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). Het onderzoek werd uitgevoerd vanaf de duurzame grondstof tot en met het gebruik en de verwerkingsfase (hergebruik, recycling, verbranding) en laat zien dat hergebruik, zowel door meermalig gebruik als door reparatie, een toenemende trend is: meer dan 30% van de houten pallets wordt gerecycled, 0% wordt gedumpt als afval en ruim 65% wordt gebruikt voor energieterugwinning.

Al met al blijken duurzame houten EUR/EPAL-pallets tot wel 25% minder milieubelastend te zijn ten opzichte van pallets van andere materialen. De aantoonbaarheid van de toevoer en het gebruik van duurzame grondstoffen is daarbij een essentieel onderdeel van de keten.

Alle EPV-leden beseffen het nut en de noodzaak van duurzaam hout uit duurzaam beheerde bossen en zijn in het bezit van een Chain of Custody-certificaat. Dat maakt de duurzaamheid van de pallets aantoonbaar aan klanten.

Meer informatie over het LCA-onderzoek en een lijst van EPV-leden is te vinden op: www.epv.nl.

Tekst: Patricia Dolman, Communicatie PEFC Nederland