Tot 14% netto belastingvoordeel met MIA\Vamil
Ben je van plan om dit jaar duurzaam te investeren? De nieuwe Milieulijst bevat de investeringen die dit kalenderjaar in aanmerking komen voor zowel de Milieu-investeringsaftrek als de willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

De Nederlandse overheid bevordert het gebruik van duurzaam geproduceerd hout niet alleen door zelf gecertificeerd in te kopen maar ook met financieel voordeel:

Er zijn twee belastingvoordeelregelingen waarvoor PEFC-gecertificeerd hout in aanmerking komt: MIA (Milieu Investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Het belastingvoordeel kan netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.

Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kan je 75% van de investeringskosten afschrijven.

Wijzigingen Milieulijst

De Milieulijst voor 2024 heeft aanzienlijke wijzigingen ondergaan ten opzichte van 2023. Deze veranderingen zijn onder andere het gevolg van de herziene Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) van de EU en het feit dat er soms te veel overlapping was met andere stimuleringsregelingen. Bovendien stonden er op de lijst bedrijfsmiddelen die inmiddels zo gangbaar en gewild zijn dat ondernemers ze ook zonder subsidie aanschaffen. In totaal zijn 108 bedrijfsmiddelen verwijderd terwijl slechts 6 nieuwe duurzame investeringen zijn toegevoegd. Daarnaast is de omschrijving van 112 bedrijfsmiddelen aangepast.

Budget 2024

Het beschikbare budget is t.o.v. vorig jaar wel gelijk gebleven: voor MIA is het budget € 192 miljoen, voor Vamil € 25 miljoen.

Duurzaam gecertificeerd nieuw hout

Voor bedrijfsmiddelen waarbij een eis gesteld wordt voor investeringen in nieuw hout, geldt dat al het aangeschafte nieuwe hout dat verwerkt wordt, gecertificeerd dient te zijn en (hoofd)aannemers dienen in het bezit te zijn van een Chain of Custody-certificaat. Hierover moet een verklaring afgegeven worden door (hoofd)aannemers.

Meer weten?

Weten hoe ook jij gebruik kan maken van de MIA\Vamil regeling? Lees dan meer

Er is ook een handige interactieve infographic gemaakt die je op weg kan helpen. Bekijk de interactieve infographic hier op de website van de RVO.