Procurement claim

Procurement claim
Voor PEFC Chain of Custody gecertificeerde bedrijven 

Voor wie is de procurement claim bedoeld?

De procurement claim kan worden ingezet door alle PEFC Chain of Custody gecertificeerde bedrijven. Afnemers krijgen daarmee aantoonbaar inzicht in het aandeel gecertificeerd duurzaam hout dat gebruikt wordt door hun leverancier.

De procurement claim wordt op dit moment in een pilot getest in de pallet- en houten verpakkingen sector.

Wat is de procurement claim?

De procurement claim is een claim die bedrijven kunnen gebruiken om aan te tonen hoeveel gecertificeerd materiaal* wordt ingekocht. Een voorbeeld van een claim is: “Dit bedrijf koopt 95% PEFC-gecertificeerd materiaal in”*. Zo kunnen deze bedrijven zich onderscheiden t.o.v. hun concurrenten. Daarnaast kan de claim ook in aanbestedingen gebruikt worden als eis.

Waarom de procurement claim?

1. In een verzadigde markt als de Nederlandse is er behoefte aan extra onderscheidend vermogen. Een procurement claim geeft bedrijven de mogelijkheid om inzichtelijk te maken hoeveel gecertificeerd duurzaam hout zij inkopen, zodat er een extra stimulans ontstaat om het nog beter te doen. Het hebben van een Chain of Custody certificaat is dus niet meer genoeg.

2. Bedrijven die niet gecertificeerd hoeven te zijn (dat zijn bedrijven die eindproducten inkopen) kunnen op deze manier hun invloed vergroten door niet alleen gecertificeerde producten te eisen bij hun leverancier, maar ook een procurement claim van een bepaald percentage. Op die manier hebben zij niet alleen invloed op hun eigen inkoop, maar reikt hun invloed verder. Om er voor te zorgen dat de procurement claim onafhankelijk getoetst wordt valt deze binnen de PEFC-audit.

* Gecertificeerd materiaal is materiaal dat wordt geleverd met een claim van een bosbeheer certificaat of een daaraan geassocieerde Chain of Custody certificaat die worden geverifieerd door een onafhankelijke derde partij.